Proglašen Dan vinskog turizma Srbije

23. Septembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sve do sada, u struci i nauci vladalo je mišljenje da je vinski turizam u Srbiji počeo da se razvija tek devedesetih godina prošloga veka, tj. prvih godina XXI veka. U svim naučnim radovima koji dotiču ovu temu, vinski turizam u Srbiji se smatra mladom granom turizma, ne starijom od 20 do 30 godina.

Međutim, istražujući arhive i čitajući stare poljoprivredne časopise, mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja Žene i Vino, koja je, uzgred, i na doktorskim studijama na odseku za turizam Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, došla je do revolucionarnog saznanja da se ove godine navršava tačno 121. godina od kako je u Srbiji zaživeo vinski turizam. Ona je otkrila da vinski turizam, prema definiciji vinskog turizma u bilo kom delu sveta, u našoj zemlji postoji od septembra 1899. godine.
Kako ovo saznanje iz korena menja dosadašnja saznanja o ovoj grani turizma, članice Udruženja Žene i Vino, na redovnoj sednici održanoj početkom 2020. godine, donele su odluku da poslednju subotu meseca septembra proglase Danom vinskog turizma Srbije.

Ovaj, kao i sve ostale značajne datume, domaći i strani ljubitelji vina obeležiće posetom srpskim vinarijama i vinskim manifestacijama, a svoje doživljaje objavljivati na društvenim mrežama uz obavezan hashtag #DanVinskogTurizmaSrbije ili, za strance, #SerbianWineTourismDay.


www.zeneivino.com

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...