Produžen rok za ponude za javno-privatno partnerstvo za Sava centar

17. Novembar 2016

Rok za podnošenje prijava zainteresovanih za javno-partnerstvo za Sava centar produžen je do 13. decembra.

Prvobitno je uspostavljen bio 12. novembar kao krajnji datum, kada su potencijalni partneri trebali da dostave poslovne podatke, ime i biografiju iskusnog kandidata koji bi bio direktor Kongresnog centra, ali i iskustvo kompanije u vođenju poslovanja sličnih objekata.

To je bio samo prvi uslov za drugu fazu kada bi posebna Komisija razmatrala konkretne ponude o rekonstrukciji i dugoročnom planu potencijlanog partnera za Sava centar. Njen rok za okončanje bio je 22. decembar, ali sudeći po pomeranjima, kongresni centar neće još uvek dobiti svoje novo rukovodstvo, ali ni ruho za koje je procenjena cena 15 miliona evra.

Jedan od zainteresovanih kandidata za Sava centar je i "Delta holding" Miroslava Miškovića. Kako piše u ponudi ove kompanije, “Delta holding” bi u obnovu uložio 12,5 miliona evra, dok bi još 12,5 miliona obezbedio sam Sava centar, i to iz kredita.

„Delta“ u pismu dostavljenom na neobavezujući poziv Grada tvrdi da bi rekonstrukcija i opremanje Sava centra mogli da budu završeni za godinu dana, koliko bi objekat bio zatvoren.

Prvi prihod očekuju posle četiri godine poslovanja, a sve to zahvaljujući misterioznom ekspertu iz Amerike koji trenutno radi kao generalni menadžer najvećeg kongresnog centra u SAD, a koji bi, po predlogu “Delte”, vodio Sava centar - piše "Blic".

Njegovo ime drže u tajnosti, ali ne i rezultate koje bi, tvrde, on postigao - 41 kongres, 47 komercijalnih događaja i 211 dnevnih sastanaka. Međutim, kada je reč o podeli vlasništva nad Sava centrom, “Delta” predlaže da se to ugovori naknadno.

"Delta" navodi i da bi zadržala već postojeće delatnosti - kongresni turizam, organizacija kulturnih i zabavnih manifestacija, izdavanje poslovnog i maloprodajnog prostora i ugostiteljstvo.

Ponude za Sava centar poslali su i Aerodrom “Nikola Tesla“ i slovenačka kompanija “GGE ESKO”. Aerodrom bi uložio 30 miliona evra, uz predlog da Grad namiri sva dugovanja i odrekne se udela u dobiti u prvih 12 godina poslovanja, koliko bi trebalo da se povrate uložena sredstva. Nakon toga u gradsku kasu slivalo bi se 35 odsto kolača.

U nadzornom odboru bili bi i predstavnici Grada, dok bi direktor bio iz Aerodroma.

- Aerodrom se prijavio na poziv da bi se boljim upravljanjem maksimalno iskoristili kapaciteti. Kroz punu saradnju sa Turističkom organizacijom Beograda i Srbije i institucijama Srbije vratio bi se regionalni značaj Sava centra - kažu za “Blic” u Aerodromu.

Izvor: Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...