Pristan u Zemunu do marta 2020. godine

19. Novembar 2019
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Pristan u Zemunu, koji je počeo da se gradi u junu, trebalo bi da bude završen do marta, rekli su za Politiku u Agenciji za upravljanje lukama.

Trenutno su u toku pripremni radovi, a posle pobijanja šipova planirano je raspisivanje javnog poziva za izbor lučkog operatera.

Kada sve bude završeno, ovde će moći da pristaju svi tipovi kruzera koji plove i pristaju na drugim putničkim pristaništima u Srbiji.

- Na kraju ovogodišne sezone očekuje se rekordnih 1.500 pristajanja kruzera. Samo će u Beogradu biti više od 90.000 turista - napominju u Agenciji.

Buduće pristanište imaće više od 20 šipova, most dužine 50 metara, veliki ponton od 50 metara, koji će se kačiti na dva velika dolfina, odnosno četiri uvezana šipa. Predviđeno je i da nekoliko pontona bude pričvršćeno na šipove, tako da mogu da se kreću u skladu sa vodostajem.

Nije predviđeno snabdevanje brodova pogonskim gorivom.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika odvijaće se preko čeličnog pontona. Na platou pristana planiano je postavljanje kancelarija kontejnerskog tipa za upravu carine i policije.

Ukupna vrednost izgradnje iznosi 114.202.247,28 dinara. Agencija za upravljanje lukama izdvojila je 40 miliona dinara, a ostatak je obezbedilo Ministartsvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

Šest pristaništa u Srbiji

Agencija za upravljanje lukama otvorila je u Srbiji šest putničkih pristaništa za saobraćaj: Beograd, Novi sad, Donji Milanovac, Smederevo, Golubac i Kladovo. Lučko područje utvrđeno je još u Sremskim Karlovcima. U planu je da se u rad puste još i pristanište u Zemunu i u Velikom Gradištu, na lokacijama Ram i Kanjiža.

Izvor: Politika 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....