Preporuka da se otkažu ili odlože putovanja u Italiju

06. Mart 2020
Preporuka da se otkažu ili odlože putovanja u Italiju

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević je gostujući u Jutarnjem programu RTS naveo da su od Instituta za javno zdravlje „Batut“, dobili preporuku da se otkažu ili odlože turistička putovanja u Italiju.

- Severna Italija je u karantinu, otkazane su brojne manifestacije, nije moguće realizovati ni turistička putovanja. Zbog situacije u toj zemlji mi smo doneli odluku da otkažemo sve ekskurzije za Italiju. Uglavnom se radi o učenicima četvrtog razreda srednjih škola, te đačke ekskurzije su trebale biti realizovane u drugoj polovini aprila i u maju - navodi Knežević.

Dodaje da će više informacija imati nakon sastanka sa predstavnicima turističkih agencija, Ministarstva prosvete i sa sektorom za zaštitu potrošača.

Knežević je rekao da su putovanja otkazana, ali da su alternativa - odlaganje putovanja, promena destinacije ili refundacija.

- Na sastanku ćemo razgovarati o broju putnika koji je trebalo da putuje i u kojim terminima su trebali da putuju u Italiju. Da li je moguće da se putovanja realizuju kasnije, a ako nije onda će doći do refundacije - navodi Knežević.

Iznos refundacije koja će biti vraćena, kako kaže zavisi od toga kada su aranžmani uplaćeni i kada su otkazani.

- Vi po Zakonu o turizmu i Zakonu o zaštiti potrošača imate rokove koji su propisani u opštim uslovima putovanja - kada možete otkazati vaše putovanje i pod kojim uslovima. Postoji i određena skala koja govori kada je moguć povraćaj novca i u kojoj meri, odnosno koji su realni troškovi koji su nastali za turističku agenciju. Radićemo na tome da naši građani ne budu oštećeni, ali i da se poštuju zakonske procedure kako ne bismo doveli u problem turističke agencije - objašnjava Knežević.

On apeluje na građane da se izbegne panika, da budu u kontaktu sa turističkim agencijama i da se prati situacija.

- Naravno da treba poslušati nadležne institucije i preporuke. Mi ćemo imati sastanke jednom nedeljno, pratiti situaciju i u skladu sa tim preduzimati mere i korake - naveo je Knežević.

Dodaje da se putovanja za Francusku, Grčku i Tursku u ovom trenutku ne otkazuju.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...