Predstavljen "Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije"

29. Maj 2019
Predstavljen 'Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije'

Prvi nacionalni Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije, uz pomoć kojeg će najšira javnost biti upoznata sa digitalizovanim fondovima i informacijama o kulturnom nasleđu koje se čuva u srpskim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika, predstavljen je u Istorijskom arhivu Novog Sada.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija.

Zahvaljujući ovom projektu, od sada će sva pokretna i nepokretna kulturna dobra, kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji, biti predstavljena na jedinstvenom portalu – www.kultura.rs.

Posetioci ovog portala moći će da, unošenjem ključne reči, dođu do osnovnih podataka i pouzdanih informacija o zadatom pojmu pretrage, koje su rezultat stručne obrade.

Kao mesto susreta i vidljivosti svih ustanova kulture, Pretraživač će u budućnosti doprineti naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, turizmu, promovisanju kulturnog nasleđa i kulturnoj delatnosti.

U nacionalnom Pretraživaču nalaze se i podaci iz pet muzeja Republike Srpske.

Na jučerašnjoj promociji su, u prisustvu brojnih predstavnika ustanova kulture, govorili pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i generalni direktor kompanije Majkrosoft Srbija Željko Vujinović.

Milošević je istakla da Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije, pa samim tim i Vojvodine, predstavlja prvi i najvažniji projekat u očuvanju nacionalne baštine, jer on čuva informacije o našem nasleđu.

Ona je dodala i da je ovaj projekat omogućio značajna sredstva Ministarstva kulture i informisanja koja su za namene digitalizacije usmerena i ka ustanovama kulture u Vojvodini i da je razvoj Pretraživača od izuzetnog značaja za jačanje kulturnog identiteta, privlačenje nove publike i popularizaciju kulture i umetnosti.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva dr Dejan Masliković istakao je da resorno ministarstvo jeste prepoznalo značaj prvog nacionalnog pretraživača, ali je inicijativa za njegovim pokretanjem istovremeno potekla i od samih ustanova kulture u Srbiji.

Ocenio je da je saradnja u oblasti digitalizacije jedino moguća ako se u kontinuitetu i zajednički bude radilo na predstavljanju kulturnih fondova.

- Pretraživač kulturnog nasleđa urađen na osnovu primera dobre prakse koja je uspostavljena u Finskoj i Italiji, a zahvaljujući podršci Majkrosofta razvijena je platforma koja će na dobar način odgovoriti aktuelnim izazovima digitalizacije u kulturi - rekao je Masliković.

Direktor kompanije Majkrosoft Željko Vujinović zahvalio je na saradnji koju ta kompanija uspešno realizuje sa Ministarstvom kulture i informisanja, ali i sa Pokrajinskom vladom i ukazao na nužnost digitalizacije u savremenom društvu. Vujinović je istakao da je Majkrosoft počeo da radi na ovom projektu pre dve godine i izrazio zadovoljstvo rezultatom, jer Pretraživač kulturnog nasleđa ne nudi samo predstavljanje naših kulturnih vrednosti već nudi i edukaciju i na najbolji način daje presek onoga što čini naš nacionalni identitet.

Vujinović je dodao da će Majkrosoft, kao partner kompanija, i u budućnosti nastaviti sa daljim radom na unošenju podataka u jedinstveni softvreski sistem, koji se koristi svuda u svetu, pa od sada i kod nas.

U narednom periodu, promocija Pretraživača kulturnog nasleđa biće održana u Beogradu, Nišu ali i u drugim gradovima Srbije.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...