Pravilnik o garanciji putovanja- teško održiv u praksi?

19. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Novi pravilnik o garancijama putovanja koji je, kako je preneo Informativno poslovni centar, stupio na snagu u subotu (17. oktobra 2020.), zatekao je sve asocijacije turističkih agencija.

Izmena u novom pravilniku podrazumeva da turistička agencija bankarsku garanciju može dobiti samo uz saglasnost asocijacije turističkih agencija, odnosno primaaoca bankarske garancije. Prema prethodnom pravilniku, organizator putovanja je sa bankom mogao da ugovori bankarsku garanciju bez saglasnosti primaoca.

Ovim je praktično asocijacijama turističkih agencija data uloga titulara bankarskih garancija. Prethodno je, podsetimo, bilo reči o tome da će titular tih garancija možda biti i Privredna komora Srbije.

Kako su predstavnici većine asocijacija rekli u izjavama za eKapiju, bilo je najava da će biti doneta nova procedura vezana za bankarske garancije, ali ih niko nije konsultovao prilikom donošenja novog propisa.

Većina ih je saglasna da je ovo rešenje neodrživo i da neće biti primenljivo u praksi, s obzirom na visoka sredstva obezbeđenja koja prate izdavanje bankarskih garancija, a naročito u situaciji kada turističke agencije nemaju gotovo nikakav promet.

Predsednica UTAS-a Marija Matijević rekla je za naš portal da nijedno od udruženja nije zvanično konsultovano pre donošenja novog pravilnika, te da UTAS neće prihvatiti ovo novo rešenje za obnovu licence za rad agencija.

- Sve konsultacije su se svele na to da smo pre nedelju dana dobili telefonski poziv nadležnih sa pitanjem da li bismo bili za to da prihvatimo bankarsku garanciju i mi smo to tada odbili i odbijamo i sada. Bankaraska garancija posle 8 meseci nikakvog poslovanja i neprihodovanja apsolutno neće biti moguća za 98% agencija. Ovo znači gašenje turističkih agencija – poručuje Matijević.

- Inicijalno, kad je u Zakon o turizmu ubačena opcija bankarske garancije, to praktično nije bilo primenljivo zakonski jer nije postojao titular. Pretpostavljam da su ovim rešenjem hteli da prebace funkciju titulara na udruženja turističkih agencija, ali nijedno udruženje neće stati iza nečega što će da gasi agencije – smatra predsednica UTAS-a.

Pritom, prema njenim rečima, nedostaje i objašnjene ministarstva kako je zamišljena ta bankarska garancija i koliko će ona obeštetiti putnika za slučaj da se nešto desi.

Marija Matijević ističe da to udruženje od ministarstva očekuje da se produži postojeća polisa bez dodatne naknade.

- Pokušavamo da ubedimo nadležne da individualna polisa najviše štiti putnika i da dozvoljava agencijama da rade, jer nema nameta ka agencijama, sve je čisto, svi putnici su prijavljeni i osiguravači imaju tačnu sliku šta su osigurali, koliki broj putnika, od kad do kad i tako dalje. To je apsolutno primenljivo i dokazano u Evropi da funkcioniše – poručila je naša sagovornica.

Ona je istakla da se novi Pravilnik ne može pronaći u Službenom glasniku, pa je nejasno kako on važi od juče kada po zakonu mora da stoji osam dana u Službenom glasniku da bi stupio na snagu.

Srđan Dživdžanović, generalni sekretar ATAS-a, rekao je za naš portal da vidi koja bi asocijacija prihvatila da bude titular bankarske garancije.

- Asocijacije, kao neprofitne organizacije, morale bi da u slučaju da agencija ne ispuni ugovoreno i da putnici imaju potraživanja, saniraju i namire sva potraživanja putnika – navodi Dživdžanović.

Pritom, kako ističe, pravila za dobijanje bankarskih garancija su izuzetno stroga i potrebna su određena finansijska obezbeđenja, a "u trenutku kada se ne prodaju aranžmani, kada je promet prosečne agencije sa prošlogodišnjih 100 miliona dinara smanjen na 10, kada je letnja sezona završena i kada je nemoguće projektovati šta će biti sa sledećom sezonom zbog pandemije, to je besmisleno".

- Da li mislite da bi banke bez dobrog finansijskog obezbeđenja odobravale bankarske garancije na 400.000 evra – zapitao je naš sagovornik?

Jedno od rešenja po mišljenju Dživdžanovića je produžetak važećih polisa osiguranja, jer je, kako kaže, mogućnost nastajanja štete po njima svedena na minimum, a posle toga bi od 1. januara trebalo praviti novi dogovor o načinu saniranja insolventnosti agencija. - Do donošenja novog Zakona o turizmu imali smo rešenje da svaki je ugovor o putovanju istovremeno bio i garancija pojedinačnom putniku, preko polisa. Treba restovati sve, vratiti se na dobra rešenja od ranije i videti kako ona mogu da se unaprede, pa da svaki putnik od momenta kada zaključi ugovor sa agencijom ima garanciju da će mu biti vraćen novac ukoliko agencija nije u stanju da ispuni ugovoreno, a da mu tu garanciju daje bilo osiguravajuća kuća, bilo banka. Produženje polisa na tri meseca bi dalo vremena za takav dogovor – zaključuje Dživdžanović.

Direktor Yute, Aleksandar Seničić, jedini ne odbacuje mogućnost primene rešenja koje je sadržano u novom pravilniku.

- Načelno, YUTA to može da radi, jer mi smo jedino profesionalno udruženje turističkih agencija. Radili smo za osiguravače asistencije i konsolidacije kod šteta koje su nastajale i znamo proceduru kako bi to išlo, ali znamo i da je to dosta komplikovano i skupo, i zato ne mogu ništa sa sigurnošću da kažem dok ne vidimo uslove, odnosno način aktiviranja bankarske garancije. Odluka da li ćemo prihvatiti takvo rešenje biće doneta na UO Udruženja, na nekoj od narednih sednica – kaže Seničić za eKapiju.

On kaže da je YUTA bila kontaktirana povodom ovog novog rešenja za obnavljanje licenci za rad turističkih agencija.

- Posle preporuke Udruženja banaka da udruženja i asocijacije turističkih agencija mogu biti titulari bankarske garancije, zvali su nas iz ministarstva i ja sam i tada rekao ovo što vama kažem, da načelno o tome može da se razgovara, ali da u ovom trenutku to nije rešenje koje odgovara bilo kojoj agenciji, jer one ne mogu da obezbede tako velike iznose obezbeđenja, tako da 99% niko neće ni posegnuti za tom garancijom – smatra Seničić.

Dodaje i da je neophodno da se udruženja prethodno upoznaju sa kompletnim sadržajem pravilnika.

- Moramo tačno znati ko je taj ko će naložiti da se nešto isplati, jer tu se igra vrti oko para nekih trećih ljudi, pa je cela priča i pravno "škatljiva" – navodi Seničić za naš portal.

S druge strane, on kaže da je potpuno uveren da će važenje polisa osiguranja biti produženo do kraja godine.

- O tome pregovaramo već danima sa osiguravačima i blizu smo rešenja – kaže Seničić i ponavlja da time žele da "kupe" vreme u naredna tri meseca.

- Cilj je da agencije mogu da rade ovo malo posla što ima i da ujedno razgovaramo sa osiguravačima o nastavku saradnje od Nove godine. Plaćati sada nešto paušalno, unapred kao do sada, u situaciji kada ne znamo da li ćemo raditi i imati posla je neprofesionalno i neozbiljno – navodi naš sagovornik i ističe da će Yuta insistirati na tome da se nove polise od Nove godine plaćaju po prometu koji se bude ostvario.

- To je u ovom trenutku jedini partnerski odnos koji bi mogao da ima dugoročne pozitivne efekte. Ali isto tako mora i da se razgovara o promeni kompletnog pravilnika o garancijama, kako bismo smanjivali te sume za garancije putovanja jer one u ovom trenutku nisu realne i racionalne. U tom kontekstu bankarska garancija može da bude zanimljiva, ukoliko se ti iznosi prilagode tržištu, pa da to bude alternativa za one koji neće ili ne mogu da uzmu polisu – zaključio je Seničić.

Podsetimo, problem oko polisa osiguranja neophodnih za produženje licenci za rad turistčkih agencija javio se nakon što su osiguravači rešili da izađu iz tog posla zbog, kako su naveli, prevelikog rizika, pa turištičke agencije nisu mogle da produže licence za rad koje su im istekle 1. oktobra i mogu da prodaju samo pojedinačne usluge, ali ne i turističke aranžmane.


ŽIVANOVIĆ: Prekinuti spektakularnu trku za tzv. garancijskim titularom i sa forme preći na suštinu


Prema rečima profesora Branka Živanovića, šefa Katedre za ekonomiju i finansije Beogradske bankarske akademije, očigledna je dobra volja države da preko svojih tela preporukama iznađe rešenje.

- Nekako se naziru i obrisi ko bi u ovom galimatijasu mogao da bude korisnik garancije na jednoj strani, a ko bi i kako mogao da je protestuje. Međutim, budimo realni. Oportuno je da dugogodišnji partneri, turističke asocijacije i agencije sa osiguravajućim društvima, postignu dogovor i u formatu neke vrste "standstill agreement-a" tj. zamrzavanja postojećeg stanja na određeni rok, putem produženja važenja postojećih/poslednje izdatih polisa na ovo stave tačku - kaže Živanović za eKapiju.

On smatra da su turističke agencije dobrodošli klijenti u bankama, ali da je garantovanje poslovnih banaka po njihovim budućim obavezama, u ovom trenutku, gotovo isključeno.

- Nije tu u pitanju samo garancijski depozit u iznosu od 100% potencijalne garancijske obaveze u slučaju njenog protesta, već i čitav niz drugih momenata vezanih za sam posao. Prosto, bankarski stil nije da se u svojoj proceni oslanja samo na kolateral, banke nisu zalagaonice. Budimo objektivni, turističke agencije su u delatnostima pod posebnim nadzorom banaka, na tzv. "watch" listama su, dekategorizovane su. Najveći broj opreznih banaka već izdvaja dodatni kapital i interne rezerve i po postojećim plasmanima, pa nije realno da će odobriti nove (ali će svakako pomoći i reprogramirati postojeći dug) - zaključuje naš sagovornik.
 

 

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...