Praistorijsko nalazište u Tutinu raste u turistički kompleks Gradac

09. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay


Na brdu Gradac, iznad Tutina, u toku su radovi na izgradnji turističkog kompleksa, sa objektima javne namene, čija će funkcija biti promovisanje lokaliteta i kulture ove opštine.

Tako će budući turistički centar Gradac, na površini od oko 19.000 m2 sadržati muzej sa galerijom, biblioteku, amfiteatar i trg sa mobilijarom za sedenje, te fontane i parkovske površine, dok će istočno od ove celine biti izgrađeni komercijalni sadržaji, odnosno motel sa restoranom, terasa i vidikovci.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede, koje je sa 107 miliona dinara, finansiralo izgradnju neophodne infrastrukture, a projektant kompleksa je firma Pešter League Group.

Ukupna površina kompleksa, tj. površina u okviru praistorijskog nalazišta, iznosi oko 19.390 m2, od kojih oko 13.730 m2 pripada javnom, a oko 5.560 m2 komercijalnom sadržaju.

Iz opštnske uprave za naš portal navode da je kompleks koncipiran tako da bude višefunkcionalni.

- Na jednoj strani imamo deo javnog karaktera, omeđen bedemom, tj. ostacima suhozida, praistorijskog nalazišta, koji poseduje svoje centralno jezgro-trg, a na drugoj strani imamo komercijalni deo, koji se može posmatrati i kao posebna celina. Ova dva dela su povezana pešačkom stazom i pristupnom saobraćajnicom – navode iz opštine.

Čitav kompleks, dodaju, podeljen je na četiri etaže-platoa, na visinama od oko 1.000 m, koje se savlađuju stepenicama i odgovarajućim rampama. Uz saobraćajnicu su predviđene parking površine za obe celine, kapaciteta 147 parking mesta, a izgradnja i uređenje kompleksa sprovešće se kroz dve faze.

- U prvoj fazi realizacije se planira izgradnja i uređenje komercijalnih sadržaja, odnosno restorana sa motelom i terase sa vidikovcima, dok se uređenje i izgradnja funkcionalnog dela javnih sadržaja, odnosno muzeja sa galerijom, biblioteke, amfiteatra i trga, planira za kasnije, odnosno drugu fazu. Završetak radova se očekuje 2024. - kažu iz Opštine Tutin za naš portal.

 

Izvor: eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...