Prag – grad koji ispunjava želje

05. Jun 2015
Prag – grad koji ispunjava želje

Zamislite stotine tornjeva, zamkove, kupole, kaldrmu, reku sa 20 mostova. Prizovite miris piva, kobasica i kolača sa cimetom. Ako ste uspeli, onda ste barem na kratko sebe odveli i spustili u Prag – glavni grad Češke.
Grad fascinantne arhitekture, uglavnom gotskih i baroknih građevina, grad preplavljen turistima iz najrazličitijih krajeva sveta. Prag ima oko 1.200.000 stanovnika, a godišnje ga obiđe do 9.000.000 turista. Na ulicama se mešaju najrazličitije rase i jezici, svuda gužva i buljuk radoznalih turista.

Grad koji čuva svoju viševekovnu arhitekturu – zamkovi i uzdignuti tornjevi odvešće vas u neke bajkovite prizore i kulise za film kojima bi iz nekih davnih vremena mogle da defiluju princeze, ili da se zakikoću veštice na metlama.

Glavni grad Češke može da se pohvali i jednim od najposećenijih i najpoznatijih mostova u Evropi – Karlovim mostom. Ova velelepna građevina dugačka je 515 metara, ima 16 lukova i 31 skulpturu, uglavnom svetaca.

Prva i najstarija skulptura na mostu je ona Svetoga Jovana Nepomuka, a pred njom uvek red turista koji čekaju da na reljef ispod nje spuste levu ruku i zamisle želju, koja bi prema legendi trebalo da se ostvari u narednih godinu dana.

Prag se diči svojim znamenitostima, ali pokušava i da „ukrade“ ponešto od drugih gradova, pa ima i svoju Ajfelovu kulu, a na Vltavi ima i kutak za gondolijere „Prašku Veneciju“.

Šetnja i razgledanje Praga će vas umoriti, ali ne brinite. Možete se okrepiti i povratiti snagu nekim od tradicionalnih čeških specijaliteta – kobasicama, gulašom sa knedlama, kolenicama ili rebarcima. Naravno, sve to morate zaliti pivom, a ponuda je tolika da ćete se pred tolikim izborom naći u nebranom grožđu, pardon, ječmu.

Kao deo rituala, na Vaclavskim namestima pojedite kobasicu sa nekog od kioska i tada možete reči da ste zaista bili u Pragu.

Uprkos gužvi, grad je besprekorno čist, a saobraćaj savršeno funkcioniše, pre svega metro koji i Beograd željno iščekuje. Iako su članovi EU, Česi grčevito čuvaju svoju valutu – krunu. Za jedan evro trebalo bi da dobijete oko 26,5 kruna, ali svi će vas upozoriti, pa i vodiči, da u praškim menjačnicama umeju i da prevare turiste, pa obratite pažnju na kurs.

Vodiči će vam ispričati i priču o ćudljivosti češkog karaktera, uzdržanog, pomalog hladnog, ali sklonog hedonizmu i uživanju, pre svega u pivu. Kod Čeha nema kućnih druženja, a pivnice su centralna mesta i okupljališta.

Prosečan Pražanin svakoga vikenda odlazi u svoju vikendicu u okolini grada. Naravno, i u vikend naseljima postoje pivnice. Cena vikendice raste što je bliža nekoj pivnici.

- Čeha koji vam se dopadne nemojte zvati na kafu, pozovite ga na pivo – savetuje vodič turističke agencije "Kalipso" Katarina Bouček.

Od Čeških ugostitelja ne očekujte preteranu ljubaznost i nasmejanost. Pripremite se i na mogućnost da vam u pivnici kažu i da za plaćanje ne priznaju kovani novac, već samo papirne novčanice.

Prag je sve popularnija destinacija i za srpske turiste, pa prema proceni vodiča, iz Srbije put Praga pođe više od 20.000 turista.

- Mi svake nedelje organizujemo turu iz Srbije. Svaki put je popunjen autobus sa 50 mesta, pa sami izračunajte – kazala je Bouček. Inače, Zagrepčanka koja se zaljubila u Prag i jednog Pražanina za kojeg se i udala.

Opšte je poznata stvar da su Srbi raštrkani svuda po svetu, ne samo kao turisti, već u potrazi za nekim boljim životom. Ako vas u Pragu zadesi nostalgija, možete svratiti u neki od restorana koji drže Srbi ili Bosanci, a u kojima se slušaju muzika sa ovih naših prostora, a može se pojesti i dobar burek.

Svoje utočište u Pragu je našao i jedan od prvih autora emisije crne hronike u Srbiji „Pozovite 92“ Igor Spasov. Posle dugogodišnje karijere na Radio-televiziji Srbije, ovaj reditelj po profesiji, umorio se od policijskih sirena i izvešavanja sa mesta zločina, pa je mir pronašao u Češkoj prestonici, gde je osamdsetih godina prošlog veka i završio studije filmske režije.

- U Pragu živim bez crne hronike. Predajem na međunarodnom filmskom konzervatorijumu i bavim se mladima i umetničkim filmom – zadovoljan je Igor onim što mu je Prag pružio.

Posle svega pročitanog, vama ostaje jedino da sami doživite ovaj grad, pa možda i u njemu, kao Igor, nađete svoj mir ili ostvarenje želje, one jako zamišljne na Karlovom mostu.

Autor: Bojana Milovanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Volite čokoladu? Spremite se za Salon čokolade u Parizu
23. Avgust 2019
Čokolada je nesumnjivo najomiljeniji slatkiš na svetu. Poznato je da ovaj slatkiš...
Turizam
Počinje Oh LaLa Deals promocija kompanije Air France
23. Avgust 2019
Iskusni, ali i dobro obavešteni, putnici znaju da su avio-karte velika stavka u putnom...
Turizam
Budućnost je u rekreativnom urbanom turizmu
23. Avgust 2019
Svetom bi do 2030. godine, kako očekuju analitičari u globalnom turističkom sektoru, moglo da...
Turizam
Gradi se Staza zdravlja koja će povezati Banju Vrdnik sa Vrdničkom kulom
23. Avgust 2019
Opština Irig intezivno radi na razvoju svoje turističke ponude, pa je u maju najavljena...