Požari bukte na Tasosu, srpski turisti bezbedni

12. Septembar 2016
Image by Uschi Leonhartsberger-Schrott from Pixabay
Image by Uschi Leonhartsberger-Schrott from Pixabay

Požari na Tasosu nisu ugašeni, već treći dan vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom koja je progutala stotine hektara borove šume, petnaest kuća u brdovitom delu ostrva. Reč je o nepristupačnom delu gde nema ni dobrih puteva tako da vatrogasne ekipe ne mogu ni vozilima,ali ni peške da se probiju do žarišta požara.

– Naši građani su dobro, niko nije ugrožen, nema razloga za brigu i paniku – izjavio nam je Siniša Pavić, generalni konzul Srbije u Solunu.

Inače, od svanuća „kanaderi” i helikopteri nadleću i pokušavaju da ugase ono što vatrogasna vozila, vojska, dobrovoljci i meštani nisu uspeli tokom noći. Situacija je trenutno nešto bolja, ali duva jak vetar koji neprestano menja pravac i još uvek preti opasnost gušće naseljenim delovima Tasosa kao što su Takoni, Prinos I Marion.

Zatvorene su škole ne toliko zbog opasnosti da će biti zahvaćene vatrom već zbog gustog dima i pepela koji su pokrili ostrvo i koji predstavljaju sve veću opsanost za lokalno stanovništvo, posebno decu.

Veliku pomoć pružaju dobrovoljci koji su stigli na ostrvo ali i sami meštani koji pamte požare iz 1985. i 1989. godine koji su spalili veliki procenat borove šume, po kojoj je ostrvo poznato i omiljeno među turistima. Vatrogasci, njih 200 je na terenu iz gotovo stotinu dobrovoljaca i vojnika, demantuju informacije da je pomoć stigla od susednih zemalja i čekaju odluku vlade hoće li se za njom obratiti zemljama koje imaju specijalne avione za gašenje požara. Očekuje se da na ostrvo stigne i premijer Aleksis Cipras, ali meštani ne kriju da nisu zadovoljni obimom pomoći koja je do sada pružena i smatraju da su u teškoj situaciji ostavljeni sami sebi.

Meštani, inače, kako saopšavaju lokalne vlasti imaju dovoljno hrane i vode. Međutim, očajni su jer kažu da je izgorelo tri četvrtine šume od Rahonija do Kinire. Ana Nikolić iz agencije „Nikana” kaže da je slika Tasosa tužna - svuda spaljena šuma, zemlja, očajni ljudi…

– Situacija je bolja, požar kod Rahonija je lokalizovan ali je šuma uništena. Izgoreo je dobar deo od Rahonija do Kinire, znači, vatra je zahvatila i malo sevrenog dela ostrva, sve na zapadu i jugu ostrva pa do istočnog dela, gde je Kinira. Neverovatno je,ali je samo deo oko Limenasa i Golden biča ostao netaknut – rekla je predstavnica agencije „Nikana”.

O katastrofalnim razmerama štete i posledicama koje će to imati na turizam ostrva govori Mihailis Amoridis regionalni turistički predstavnik za Istočnu Makedoniju.

– Najveća sreća je da vatra nije zahvatila rezidencijalni I turistički deo ostrva, tamo gde su hoteli, pansioni – kaže Amoridis.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...