Potpisivanje protokola sa Grčkom o ulasku naših građana - spas za turističke agencije

31. Decembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ovim dokumentom se predviđa da se granice ne zatvaraju, a uslove za putovanja diktiraće epidemiološka situacija.

Ukoliko ne bude turističke sezone, svim agencijama preti bankrot, kaže za „Politiku” Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta. Zato je, dodaje, važno da im država pruži podršku u vezi sprovođenja bilateralnog sporazuma sa Grčkom, pre svega za ulazak naših građana tokom sledeće sezone u ovu zemlju.

Reč je o protokolu kakav postoji sa Kiprom ili Egiptom.

– Taj protokol bi trebalo da predvidi da se granice neće zatvarati, a da u zavisnosti od epidemiološke situacije, znamo unapred pod kojim uslovima se može putovati. Srbija bi ovakve protokole, osim sa Grčkom, mogla da definiše i sa Turskom, Italijom,  Španijom, Crnom Gorom i Bugarskom i na taj način pomogne da se makar u sledećoj godini, ako bude uslova, realizuju neka putovanja i omogući građanima da putuju. Ukoliko ne bude posla već sada znamo da ćemo teško opstati bez prihoda godinu i po dana – kaže naš sagovornik.

Seničić dodaje da je ovaj zahtev već upućen resornom Ministarstvu trgovine i da imaju neke najave kad je o tome reč, ali je važno da se to definiše do kraja februara.

– Uskoro će biti moguće da vlasnici idu u Grčku i pregovaraju oko sledeće sezone, ali bez protokola to opet nema svrhe. Ionako imamo oko 300.000 zamenskih vaučera koji su izdati umesto nerealizovanih putovanja i trebalo bi da se realizuju do kraja sledeće godine. Pod velikim je znakom pitanja da li će se to dogoditi i da li će u slučaju da ih ne iskoriste dobiti novac početkom 2022. kako je predviđeno – kaže Seničić.

Kada je reč o protokolu sa Grčkom  koji u ovom trenutku zaista izgleda kao slamka spasa za turističke agencije, ali i kao prelomna tačka posle koje će se znati da li će prestati da rade ili ne, on bi mogao da se sprovede kao i u slučaju Kipra.

Naime, protokol koji je potpisao Kipar, a odnosi se na 56 zemalja uključujući i Srbiju, definisan je tako da institucije Evropske unije ocenjuju epidemiološku situaciju u tim zemljama i na osnovu toga ih svrstavaju u četiri kategorije –zelenu, narandžastu, crvenu ili sivu. Od toga u kojoj se kategoriji nađu za zemlje će biti propisivani uslovi ulaska na Kipar.

Da li će biti obavezan PCR test, da li će se testiranje sprovoditi samo na aerodromu, da li će PCR biti po uzorku ili test uopšte neće biti potreban, ne može se unapred znati. Procenjivaće se i ko mora da ima zdravstveno osiguranje, ko i kovid osiguranje, za koga je obavezan  dvonedeljni karantin…Procedure će se sprovoditi, dakle, u zavisnosti od epidemiološke situacije u kojoj se zemlja nalazi, a to će se proveravati na svakih dve nedelje.

– Pod tim uslovima, ako budemo u situaciji da može da se putuje, verujem da bi 30–40 odsto građana putovalo, što bi nama omogućilo da preživimo. Sve drugo biće jako teško, pa čak i verovatnoća da nam grčki partneri vrate novac do sledeće godine, da ga mi vratimo turistima u Srbiji – kaže naš sagovornik iz Jute.

Ovo udruženje će, kako saznajemo, poslati dopis ambasadi u Atini sa molbom da im pomogne oko ovog pitanja, a obavestiće i Ministarstvo inostranih poslova. Kako kažu, od izuzetne je važnosti da u ovakve protokole budu uključene državne institucije, jer je reč o interesu građana.


Izvor: Politika

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. Maj 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Turizam
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. Maj 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Turizam
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. Maj 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Turizam
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. Maj 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...