Posle Letnjih olimpijskih igara Pariz ulazi u fazu velike restauracije

15. Januar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay
Velika restauracija Pariza trebalo bi da počne nakon Letnjih olimpijskih igara 2024. godine, a najveću promenu pretrpeće Jelisejska polja koja će postati veliki ekstravagantni vrt.
To je potvrdila gradonačelnica An Hidalgo, navodeći da će radovi koštati 250 miliona evra i da je u planu da se šetalište dugačko 1,9 kilometara pretvori u baštu, piše dopisnik televizije Slovenija iz Pariza.
Za te promene se još od 2018. godine zalaže odbor za Jelisejska polja, uz obrazloženje da je čuvena avenija u poslednjih 30 godina izgubila sjaj, a i sve manje Parižana dolazi u nju pre svega zbog raznih protesta, štrajkova, zdravstvene i ekonomske krize.
"Jelisejska polja se često nazivaju najlepšom avenijom na svetu, ali mi koji svakodnevno ovde radimo, nismo toliko sigurni u to. Jelisejske polja imaju sve više i više posetilaca, a kompanije zvučnih imena takmiče se za svoje mesto na njima, međutim Francuzi ih smatraju istrošenim mestom", rekao je još pre dve godine predsednik Odbora Žan Noel Rajhard.
Kako se navodi, Odbor se javno konsultovao o planovima za aveniju pre odabira odgovarajućeg projekta PCA-Stream, a predviđeni planovi uključuju duplo manje vozila, pretvaranje puteva u zelene zone i sadnju drvoreda.
Jelisejska polja dizajnirao je baštovan kralja Luja XIV Andre Le Notr i to široko šetalište s dvostrukim nizom brestova prvobitno se zvalo Grand Kurs, a u 18. veku je preimenovan u Jelisejska polja i proširen je pa je do kraja veka postao i popularno mesto za piknike.
Na Jelisejskim poljima Parižani su slavili oslobođenje od nacističke Nemačke 1944. godine, fudbalske pobede i slično, i ona i dalje privlače mase ljudi, međutim šarm po kome su nekada bili poznati je izbledeo i Parižani ih izbegavaju. Danas je avenija poznata po kafićima sa preskupom kafom, luksuznim buticima, izložbenim salonima prestižnih automobila i godišnjoj vojnoj paradi.
Pre pandemije svaki dan je avenijom prolazilo 100.000 pešaka, od kojih su 72 odsto turisti, a 22 odsto zaposleni. Kroz bulevar sa osam saobraćajnih trakau proseku prolazi 3.000 vozila na sat i veoma je zagađen. Arhitekta Filip Čijamberta iz kompanije PCA-Stream rekao je da su Jelisejska polja postale mesto koje lepo sažima probleme gradova širom sveta - "zagađenje, saobraćaj, turizam i konzumerizam" - i koje treba transformisati u "ekološke, poželjne i inkluzivne".
Predviđeni planovi uključuju i preuređenje najvećeg gradskog trga Konkor, a dodaje se da je ovaj projekat samo jedan od mnogih za renoviranje Pariza pre i posle Olimpijskih igara, uključujući i preuređenje oblasti oko Ajfelovog tornja u veličanstveni park. 

Izvor: Tanjug/ b92.net

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. Septembar 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Turizam
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. Septembar 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Turizam
EU uklonila Srbiju sa
10. Septembar 2021
Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim...
Turizam
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. Septembar 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....