Posetite Bangkok - "Grad anđela"!

21. Septembar 2018
Posetite Bangkok - 'Grad anđela'!

Popularni “Grad anđela” osim što je izrastao u urbano i ekonomsko srce ovog dela jugoistočne Azije, nastanjen na obalama jedne od najvećih tajlandskih reka, Chaophraya-e, ponudiće jedno sasvim novo, savremeno bogatstvo koje osim noćnog života, lokalnih ukusa i manifestacija tokom čitave godine (poput tajlandske Nove godine koja u aprilu biva svojevrsna višednevna žurka uz zaista poseban doživljaj za turiste, ili Siam Niramit-a, audio-vizuenog spektakla u kom je sazdana čitava kultura ove države), donosi i istoriju dugu skoro 400 godina, kada je posle uništenja drevne Ayautthaya-e (na samo 70 kilometara severnije od Bangkoka te je ne smete zaobići) nakon rata sa Burmom, postao novi simbol Sijama.

Osim što ćete na ulicama videti devojke u plavim nošnjama tokom tradicionalnog plesa, osetiti mirise sveže ribe, pirinča, voća svih poznatih i nepoznatih vrsta, više od 400 budističkih svetinja, najveći nacionalni muzej u regionu, međunarodne institucije, te prestižni univerziteti, dokaz su da ovaj grad može biti avantura i edukativno-poslovni centar, a da njegovi stanovnici ne staju na činjenici da je Bangkok danas prestonica sa najbržim razvojem čitavog najmnogoljudnijeg kontinenta.

Sa više od 8 miliona stanovnika, ubedljivo je najveći na Tajlandu, a smešten je u blizini Tajlandskog zaliva, te je stoga strateški i ekonomski značajan grad.

Jedna od mnogih zanimljivosti jeste i samo ime koje je u originalu najduže na svetu, a mi se nećemo ni usuditi da ga ponovimo...

No, s druge strane, nebrojeno je načina na koji su stanovnici opisivali svoju prestonicu, slavivši svu njegovu lepotu. Dom je kraljevske palate, belog hrama u kome budisti iz čitavog sveta odaju počast Smaragdnom Budi sačinjenom u zlatu još iz vremena Lan Na kraljevstva (1434) i čuvene Yaowarat kineske četvrti.

Doseljeni još pre 200-nak godina u ove predele kraljevine, Kinezi su formirali posebnu kulturu i identitet koji se pak na fantastičan način održao i prilagodio tempu prestoničkog života pa se danas nijedna poseta ne može zamisliti bez neponovljivog osećaja atmosfere iz koje vrvi život i nasmejani ljudi. Kako tokom dana kada je brojnim zlatarama, juvelirnicama i prodavnicama šoping raj, ili pak noći kada kulinarska umeća lokalnih majstora prosto zaposednu sva čula turista, ali i lokalaca koji zajednički uživaju u kupovini, isprobavanju i obedovanju izvrsnih specijaliteta egzotične thai kuhinje.

Posetu ovom jedinstvenom miksu tradicije, urbanog i autohtonog u vrlo skladnoj celini ne završavajte bez svega što samo Tajland ima, poput ploveće pijace kao svojevrsne planetarne atrakcije, a u suštini jedne divne priče o stanovnicima koji su još od Ayutthaya perioda zadržali starinske običaje ovakve trgovine na obalama Chaophraya-e, u koju ćete se svakako zaljubiti nakon večere na brodu s pogledom na panoramu koja ostaje zauvek. Na fotografijama i u srcu.

A ukoliko želite posetiti glavni grad Tajlanda, kontaktirajte agenciju SABAI TRAVEL, čija će vas direktorka  Maja Smiljenić dočekati prijateljski, brinući o tome da to bude putovanje od hiljadu osmeha.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...