Posetite Bangkok - "Grad anđela"!

21. Septembar 2018
Posetite Bangkok - 'Grad anđela'!

Popularni “Grad anđela” osim što je izrastao u urbano i ekonomsko srce ovog dela jugoistočne Azije, nastanjen na obalama jedne od najvećih tajlandskih reka, Chaophraya-e, ponudiće jedno sasvim novo, savremeno bogatstvo koje osim noćnog života, lokalnih ukusa i manifestacija tokom čitave godine (poput tajlandske Nove godine koja u aprilu biva svojevrsna višednevna žurka uz zaista poseban doživljaj za turiste, ili Siam Niramit-a, audio-vizuenog spektakla u kom je sazdana čitava kultura ove države), donosi i istoriju dugu skoro 400 godina, kada je posle uništenja drevne Ayautthaya-e (na samo 70 kilometara severnije od Bangkoka te je ne smete zaobići) nakon rata sa Burmom, postao novi simbol Sijama.

Osim što ćete na ulicama videti devojke u plavim nošnjama tokom tradicionalnog plesa, osetiti mirise sveže ribe, pirinča, voća svih poznatih i nepoznatih vrsta, više od 400 budističkih svetinja, najveći nacionalni muzej u regionu, međunarodne institucije, te prestižni univerziteti, dokaz su da ovaj grad može biti avantura i edukativno-poslovni centar, a da njegovi stanovnici ne staju na činjenici da je Bangkok danas prestonica sa najbržim razvojem čitavog najmnogoljudnijeg kontinenta.

Sa više od 8 miliona stanovnika, ubedljivo je najveći na Tajlandu, a smešten je u blizini Tajlandskog zaliva, te je stoga strateški i ekonomski značajan grad.

Jedna od mnogih zanimljivosti jeste i samo ime koje je u originalu najduže na svetu, a mi se nećemo ni usuditi da ga ponovimo...

No, s druge strane, nebrojeno je načina na koji su stanovnici opisivali svoju prestonicu, slavivši svu njegovu lepotu. Dom je kraljevske palate, belog hrama u kome budisti iz čitavog sveta odaju počast Smaragdnom Budi sačinjenom u zlatu još iz vremena Lan Na kraljevstva (1434) i čuvene Yaowarat kineske četvrti.

Doseljeni još pre 200-nak godina u ove predele kraljevine, Kinezi su formirali posebnu kulturu i identitet koji se pak na fantastičan način održao i prilagodio tempu prestoničkog života pa se danas nijedna poseta ne može zamisliti bez neponovljivog osećaja atmosfere iz koje vrvi život i nasmejani ljudi. Kako tokom dana kada je brojnim zlatarama, juvelirnicama i prodavnicama šoping raj, ili pak noći kada kulinarska umeća lokalnih majstora prosto zaposednu sva čula turista, ali i lokalaca koji zajednički uživaju u kupovini, isprobavanju i obedovanju izvrsnih specijaliteta egzotične thai kuhinje.

Posetu ovom jedinstvenom miksu tradicije, urbanog i autohtonog u vrlo skladnoj celini ne završavajte bez svega što samo Tajland ima, poput ploveće pijace kao svojevrsne planetarne atrakcije, a u suštini jedne divne priče o stanovnicima koji su još od Ayutthaya perioda zadržali starinske običaje ovakve trgovine na obalama Chaophraya-e, u koju ćete se svakako zaljubiti nakon večere na brodu s pogledom na panoramu koja ostaje zauvek. Na fotografijama i u srcu.

A ukoliko želite posetiti glavni grad Tajlanda, kontaktirajte agenciju SABAI TRAVEL, čija će vas direktorka  Maja Smiljenić dočekati prijateljski, brinući o tome da to bude putovanje od hiljadu osmeha.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...