Ponovo saobraća autobus sa nosačima za bicikle na liniji Kladovo - Beograd

10. Jun 2019

Kompanija Arriva Litas, kao deo Arriva Grupe koja posluje u 14 zemalja, i ove godine je u saobraćaj uključila autobus koji poseduje nosač za bicikle, na svakodnevnoj liniji Beograd - Kladovo.

Arriva je sa partnerima, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Dunavskim centrom za kompetenciju, obezbedila specijalnu autobusku liniju. Implementacija nosača za bicikle na Arrivin autobus doprinosi slobodi mobilnosti, povećava dostupnost brojnih destinacija biciklistima, te promoviše biciklizam kao alternativu kratkim vožnjama automobilom, kako bi se smanjila emisija štetnog gasa, navodi se u saopštenju kompanije.

Specijalni nosač može da ponese pet bicikala, a usluga njegovog korišćenja uz kupovinu karte je besplatna. Autobus je počeo da saobraća na liniji Beograd-Kladovo-Beograd, svakog dana, po sledećem redu vožnje:
 

  • Beograd 06:00 - Požarevac 7:15 - Veliko Gradište 8:10 - Golubac 8:35 - Donji Milanovac 9:45 - Kladovo 11:00;
  • Kladovo 16:15 - Donji Milanovac 17:30 - Golubac 18:35 - Veliko Gradište 19:00 - Požarevac 19:50 - Beograd 21:10.


Cena povratne karte za Arriva polaske na relaciji Beograd-Kladovo iznosi 2.300 dinara, dok je cena karte u jednom pravcu 1.550 dinara.

Linija ovog specijalnog autobusa nije izabrana slučajno – koristeći je, ljubitelji aktivnog odmora dobijaju mogućnost da istraže brojne biciklističke staze na području Đerdapske klisure. Đerdapska biciklistička ruta otvorena je 2016. godine, pretvarajući ovaj predeo u izuzetnu biciklističku destinaciju, koja se sastoji od šest manjih ruta prilagođenih različitim grupama – od najlakše za porodične vožnje, do najtežih za ljubitelje ekstremnog sporta.

- Najviše interesovanja prethodne godine bilo je iz Nemačke, Austrije, Slovenije, a naše usluge koristilo je oko 40 stranih državljana. Takođe, sve više ljudi iz Srbije koristi nosače za bicikle, kao i udruženja koja hvale novitet koji smo uveli - istakla je Ana Laušević, menadžer za komunikaciju i marketing u kompaniji Arriva.

Đerdapska biciklistička ruta povezuje Kladovo i Drobetu Turnu Severin, a na ovom putu mapirano je čak petnaest prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija - sedam u Srbiji, sedam u Rumuniji i jedna zajednička – hidroelektrana Đerdap.

U Srbiji, biciklisti mogu da posete manastir Svete Trojice iz XIV veka, ostatke Trajanovog mosta iz doba Starog Rima, Crkvu Svetog Đorđa, Arheološki muzej Đerdap i njegovu bogatu kolekciju iz perioda praistorije, Rimskog carstva i srednjeg veka, plažu u Kladovu koja je savršeno mesto za uživanje, utvrđenje Fetislam iz XVI veka i pećinu Banju odakle se pruža pogled na veličanstvenu prirodu. Sa rumunske strane Đerdapa, biciklisti mogu da posete Crkvu Majoreasa, manastir Topolnica iz XIV veka, park Tudor Vladimiresku, srednjovekovnu tvrđavu koja je nekada bila rezidencija vitezova, vodeni toranj odakle se može uživati u panorami grada, ostatke Trajanovog mosta i pozorište „Teodor Kostesku”.

Navigacija kroz ovu neverovatnu biciklističku avanturu značajno je olakšana i zahvaljujući besplatnoj Iron Gate Cycling aplikaciji, koja je dostupna za Android i iOS telefone.

Dodatno, Dunavski centar za kompetenciju je u saradnji sa lokalnim partnerima u Đerdapu uspostavio još jednu novu uslugu. Od ove sezone cikloturisti mogu da koriste i prevoz po pozivu (TAXI ON DEMAND) koji im omogućava lakše prelaženje određenih deonica (bilo kao deo planiranog transfera, ili u cilju izbegavanja opasnih deonica, uzbrdica, ili pomoći pri većem kvaru bicikla). Uslugu pružaju taksi preduzeća iz Srbije i Rumunije i trenutno su na raspolaganju četiri vozača. Vožnju je moguće naručiti preko Viber grupe IRON GATE TAXI ON DEMAND, dok će uskoro turisti imati prilike da to urade i u informativnim centrima za turizam i saobraćaj u Kladovu. Prevoz po pozivu dostupan je od 1. aprila do 30. septembra 2019. i 2020. godine u terminima od 08h do 20h svakog dana.

Destinacije koje su povezane ovom vrstom usluge su Golubac, Donji Milanovac, Negotin,  Kladovo – mesta kroz koja prolazi najveći broj cikloturista u Srbiji. Kladovo, grad koji je nedavno dobio sertifikat destinacije koje zadovoljava standarde održivog putovanja kroz projekat TransDanube Pearls, predstavlja centralnu tačku polaska vožnji. Ova destinacija je povezana sa rumunskim gradom Drobeta Turnum Severin i drugim destinacijama: Oršava, Svinjica i Nova Moldova. Na taj način turisti sada imaju priliku da lakše obiđu i region koji se nalazi dalje od sistema staza Đerdapske biciklističke rute.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...