Podgrađe Petrovaradina moglo bi da postane pešačka zona

29. Oktobar 2019
Podgrađe Petrovaradina moglo bi da postane pešačka zona

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar privrede Goran Knežević su u ponedeljak, 28. oktobra 2019. u Petrovaradinu obišli ulice Prote Mihaldžića, Vatroslava Lisinskog i Vladimira Nazora čiju su rekonstrukciju zajednički finansirali Ministarstvo privrede i Grad Novi Sad.

 
- Težimo da podgrađe postane pešačka zona, svojevrsna turistička oaza. Rezultati istraživanja pokazuju da većina ljudi to želi. Želimo da rekonstruišemo Beogradsku ulicu, da vratimo kaldrmu i da je ambijentalno i infrastrukturno pretvorimo u šetalište - rekao je Vučević.
 
Kako se navodi u saopštenju iz uprave grada, novac za rekonstrukciju ulica koje su obišli Vučević i Knežević obezbeđen je preko Uprave za građevinsko zemljište i investicije, u ukupnoj vrednosti od 124,8 miliona dinara, a tokom rekonstrukcije pronađeni su i vredni arheološki ostaci - delovi tvrđave.
 
Prema ugovoru, a nakon zaključenja Aneksa I i povećanja vrednosti, država učestvuje sa 33,46%, a Grad sa 66,54%.
 
Pored toga, završeno je i postavljanje javnog osvetljenja koje je sa 15 miliona dinara finansirao Grad.
 
Bila je to jedna u nizu investicija u Petrovaradinu koja se tiče obnove i očuvanja Petrovaradinske tvrđave s podgrađem, koji je nedeljivi deo tvrđave.
 
Gradonačelnik Vučević rekao je da je zadovoljan izgledom Trga prote Mihaldžića, kao i ulica koje ga opasuju, jer stvaraju potpuno nov, prelep ambijent.
 
- Ovo je samo deo priče o ulaganju u Podgrađe, jer smo mi do sada investirali skoro pola milijarde dinara, uključujući ovaj trg, fasade i krovove - rekao je Vučević.
 
On je podsetio i da je nađeno veliko i dragoceno arheološko nalazište malo usporilo radove.
 
- Taj deo koji smo ostavili pod zemljom želimo da učinimo transparentnim kako bi i građani i turisti mogli da vide kako je nekada Tvrđava izgledala - rekao je Vučević i zavalio Kneževiću na podršci uz najavu da je lokalna samouprava spremna da konkuriše za nove projekte kod Ministarstva.
 
Prema rečima gradonačelnika, u ulici Lisinskog nađen je kanalizacioni kolektor iz 18. veka koji je restauriran. Na delu Ulice prote Mihaldžića - od Vladimira Nazora do teretnog ulaza u bolnicu, završena su arheološka istraživanja, a rezultat su dva valorizovana nalazišta u istočnoj zoni ulice.
 
Izvor: Tanjug
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...