Počinje obnova Narodnog muzeja u Beogradu

06. Jul 2016
Image by falco from Pixabay
Image by falco from Pixabay

Posle više od decenije čekanja, konačno počinje obnova zdanja na Trgu republike u Beogradu u kome je smešten Narodni muzej. Time se posle 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije otvora novo poglavlje u istoriji ove institucije.

Beogradsko građevinsko preduzeće "Koto", koje izvodi ovaj posao, postavilo je zaštitnu ogradu oko Muzeja. U narednih nekoliko dana biće postavljena spoljna kancelarija za radnike.

- U toku su poslednje pripreme za početak građevinskih radova u zgradi Narodnog muzeja - rekla je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja.

- Paralelno teku pripreme izvođača radova i nas iz Narodnog muzeja. Jedan deo zaposlenih je izmešten iz samog objekta. Raspoređeni su u Galeriju fresaka i Muzej Vuka i Dositeja. Preostalo je još da iznesemo mobilijar koji se nalazi u ovoj zgradi. Radnici će ući u Muzej kad se završe sve pripreme.

"Koto" je, inače, prošle godine uspešno obavio rekonstrukciju fasade Narodnog muzeja, na 4.200 m2, uz zamenu 276 prozora. U velikom infrastrukturnom zahvatu učestvuju još tri domaće firme - "Termoinženjering", TVI i "Topwood".

Projekat restauracije, sanacije i adaptacije zgrade Muzeja obuhvata obimne građevinsko-zanatske radove na svim etažama, uključujući zamenu dotrajalih infrastrukturnih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostora namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara.

Ukupna vrednost najavljenog posla je 824 miliona dinara (bez PDV-a), a celokupna suma obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije.

Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Kada obnova bude završena, zbirke naše nacionalne kulturne riznice biće izložene na čak 5.300 m2, što je 47% od ukupne površine zdanja od 11.180 m2.

U zgradu će posetioci ulaziti iz Vasine ulice, a po obilasku, izlaziti na Trgu republike. Paralelno s rekonstrukcijom, zaposleni u Muzeju, koji baštini više od 400.000 arheoloških i umetničkih predmeta, radiće i na novoj stalnoj postavci.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...