Počinje letnja promotivna kampanja "Moja Srbija"!

01. Jun 2016
Počinje letnja promotivna kampanja 'Moja Srbija'!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je na konferenciji za medije povodom predstavljanja promotivne kampanje „Moja Srbija“ da će vlada u narednom periodu naročitu pažnju posvetiti izgradnji putne infrastrukture, razvoju turističkih potencijala Dunava, privatizaciji banja, marketingu, promociji i rebrendiranju čitave zemlje kao turističke destinacije, kao i kreiranju regionalnog turističkog proizvoda.

- Na taj način privukli bismo i turiste sa udaljenih destinacija, a ne samo goste iz regiona. Naš cilj je da "igramo" prvu turističku ligu i da turizam više doprinosi oporavku naše ekonomije, nego što je to do sada bio slučaj - poručio je Ljajić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović predstavila je aktivnosti na promociji turističke ponude Srbije u letnjem periodu. Ona je najavila da karavan "Moja Srbija" kreće 3. juna iz Užica, prolazi kroz 14 gradova naše zemlje i završava se 9. jula u Beogradu.

- Tom prilikom, na centralnim gradskim trgovima, u periodu od 17 do 22h, odvijaće se bogat program, praćen domaćom gastronomskom ponudom. S tim ciljem, biće predstavljena nova brošura "52 ukusa Srbije", a posetioci će moći i da se informišu o turističkim vaučerima - istakla je Labović.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja „Stavovi i navike domaćih turista u Srbiji“, koje je za potrebe TOS-a sprovela agencija "Pro Pozitiv".

Istraživanje, koje je u periodu od 25. januara do 18. marta sprovedeno na 2005 punoletnih građana Srbije, koji su u 2015. turistički boravili u našoj zemlji, pokazalo je da su domaći turisti većinom žene (60%), starosti od oko 50 godina, obrazovaniji od proseka, i da dolaze uglavnom iz urbanijih naselja.

Ispitanici su u 2015. godini najviše posećivali Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju, Kopaonik, Taru i Nišku Banju, i to uglavnom tokom leta (46%), ostajući u proseku 8 noći. Većina domaćih turista (80%) organizaciju putovanja po Srbiji sprovodi samostalno (a svega 5% preko agencija!), uglavnom putuju automobilom (67%), njih 47% odseda u privatnom smeštaju, dok 32% boravi u hotelima, i uglavnom koriste uslugu bez hrane (45%).

Istraživanje je pokazalo da su domaći turisti najviše zadovoljni prirodnim atrakcijama, gastronomskom i medicinskom ponudom, dok je svega 2% ispitanika izrazilo neku vrstu nezadovoljstva na putovanju, mahom se žaleći na loše puteve, cenu i kvalitet smeštaja.

...............................................................

Više turista i noćenja u Srbiji


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2016. godine u Srbiji je boravilo ukupno 718.750 turista, što je za 15% više u odnosu na isti period prošle godine, od čega je domaćih bilo 412.386 (14% više), a inostranih 306.364 (+15%).

U prva četiri meseca ove godine, u našoj zemlji ostvareno je ukupno 2.089.611 noćenja (18% više u odnosu na period januar-april 2015. godine), od čega su domaći turisti ostvarili 1,369.751 (+18%), a inostrani 719.860 (+19%).

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u planinskim mestima (49%), zatim slede banjska mesta (26%), itd.

Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu (53%), a zatim u planinskim mestima (15%). Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Rusije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Srbija u ponudi indijskog turoperatora
16. Oktobar 2017
SOTC Travel Services, veliki indijski organizator putovanja, uvrstio je prvi put Srbiju kao...
Turizam
Najviši spratovi Koloseuma uskoro se otvaraju za javnost
16. Oktobar 2017
Posle 40 godina, turisti u Rimu ponovo će moći da uživaju u pogledu na grad s najviše...
Turizam
Kako da se osećate kao lokalac u stranoj zemlji?
16. Oktobar 2017
Da biste boravak u nekoj stranoj zemlji učinili što interesantnijim, neophodno je da...
Turizam
Kula za pešake sa pogledom koji oduzima dah (FOTO)
16. Oktobar 2017
"Treetop Experience" biće nova jedinstvena destinacija u Danskoj, koja će...