Počinje letnja promotivna kampanja "Moja Srbija"!

01. Jun 2016
Počinje letnja promotivna kampanja 'Moja Srbija'!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je na konferenciji za medije povodom predstavljanja promotivne kampanje „Moja Srbija“ da će vlada u narednom periodu naročitu pažnju posvetiti izgradnji putne infrastrukture, razvoju turističkih potencijala Dunava, privatizaciji banja, marketingu, promociji i rebrendiranju čitave zemlje kao turističke destinacije, kao i kreiranju regionalnog turističkog proizvoda.

- Na taj način privukli bismo i turiste sa udaljenih destinacija, a ne samo goste iz regiona. Naš cilj je da "igramo" prvu turističku ligu i da turizam više doprinosi oporavku naše ekonomije, nego što je to do sada bio slučaj - poručio je Ljajić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović predstavila je aktivnosti na promociji turističke ponude Srbije u letnjem periodu. Ona je najavila da karavan "Moja Srbija" kreće 3. juna iz Užica, prolazi kroz 14 gradova naše zemlje i završava se 9. jula u Beogradu.

- Tom prilikom, na centralnim gradskim trgovima, u periodu od 17 do 22h, odvijaće se bogat program, praćen domaćom gastronomskom ponudom. S tim ciljem, biće predstavljena nova brošura "52 ukusa Srbije", a posetioci će moći i da se informišu o turističkim vaučerima - istakla je Labović.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja „Stavovi i navike domaćih turista u Srbiji“, koje je za potrebe TOS-a sprovela agencija "Pro Pozitiv".

Istraživanje, koje je u periodu od 25. januara do 18. marta sprovedeno na 2005 punoletnih građana Srbije, koji su u 2015. turistički boravili u našoj zemlji, pokazalo je da su domaći turisti većinom žene (60%), starosti od oko 50 godina, obrazovaniji od proseka, i da dolaze uglavnom iz urbanijih naselja.

Ispitanici su u 2015. godini najviše posećivali Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju, Kopaonik, Taru i Nišku Banju, i to uglavnom tokom leta (46%), ostajući u proseku 8 noći. Većina domaćih turista (80%) organizaciju putovanja po Srbiji sprovodi samostalno (a svega 5% preko agencija!), uglavnom putuju automobilom (67%), njih 47% odseda u privatnom smeštaju, dok 32% boravi u hotelima, i uglavnom koriste uslugu bez hrane (45%).

Istraživanje je pokazalo da su domaći turisti najviše zadovoljni prirodnim atrakcijama, gastronomskom i medicinskom ponudom, dok je svega 2% ispitanika izrazilo neku vrstu nezadovoljstva na putovanju, mahom se žaleći na loše puteve, cenu i kvalitet smeštaja.

...............................................................

Više turista i noćenja u Srbiji


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2016. godine u Srbiji je boravilo ukupno 718.750 turista, što je za 15% više u odnosu na isti period prošle godine, od čega je domaćih bilo 412.386 (14% više), a inostranih 306.364 (+15%).

U prva četiri meseca ove godine, u našoj zemlji ostvareno je ukupno 2.089.611 noćenja (18% više u odnosu na period januar-april 2015. godine), od čega su domaći turisti ostvarili 1,369.751 (+18%), a inostrani 719.860 (+19%).

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u planinskim mestima (49%), zatim slede banjska mesta (26%), itd.

Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu (53%), a zatim u planinskim mestima (15%). Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Rusije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kineski policajci pomažu turistima u Srbiji
19. Septembar 2019
Na ulice Beograda, Novog Sada i Smedereva uskoro će izaći zajedničke srpsko-kineske...
Turizam
Proglašena najbolja low cost avio-kompanija u 2019. godini
19. Septembar 2019
Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada Evropske vazduhoplovne industrije u okviru Evropske...
Turizam
Objavljena lista zemalja sa najlepšom prirodom na svetu
18. Septembar 2019
Global Travel Wildlife Index za 2019. godinu, rangirao je zemlje prema različitim kriterijima:...
Turizam
Neizvesna budućnost najstarijeg turoperatora
17. Septembar 2019
Thomas Cook se danas suočava sa najvećom krizom u svojoj istoriji. Ova kompanija je u...