Počinje letnja promotivna kampanja "Moja Srbija"!

01. Jun 2016
Počinje letnja promotivna kampanja 'Moja Srbija'!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je na konferenciji za medije povodom predstavljanja promotivne kampanje „Moja Srbija“ da će vlada u narednom periodu naročitu pažnju posvetiti izgradnji putne infrastrukture, razvoju turističkih potencijala Dunava, privatizaciji banja, marketingu, promociji i rebrendiranju čitave zemlje kao turističke destinacije, kao i kreiranju regionalnog turističkog proizvoda.

- Na taj način privukli bismo i turiste sa udaljenih destinacija, a ne samo goste iz regiona. Naš cilj je da "igramo" prvu turističku ligu i da turizam više doprinosi oporavku naše ekonomije, nego što je to do sada bio slučaj - poručio je Ljajić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović predstavila je aktivnosti na promociji turističke ponude Srbije u letnjem periodu. Ona je najavila da karavan "Moja Srbija" kreće 3. juna iz Užica, prolazi kroz 14 gradova naše zemlje i završava se 9. jula u Beogradu.

- Tom prilikom, na centralnim gradskim trgovima, u periodu od 17 do 22h, odvijaće se bogat program, praćen domaćom gastronomskom ponudom. S tim ciljem, biće predstavljena nova brošura "52 ukusa Srbije", a posetioci će moći i da se informišu o turističkim vaučerima - istakla je Labović.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja „Stavovi i navike domaćih turista u Srbiji“, koje je za potrebe TOS-a sprovela agencija "Pro Pozitiv".

Istraživanje, koje je u periodu od 25. januara do 18. marta sprovedeno na 2005 punoletnih građana Srbije, koji su u 2015. turistički boravili u našoj zemlji, pokazalo je da su domaći turisti većinom žene (60%), starosti od oko 50 godina, obrazovaniji od proseka, i da dolaze uglavnom iz urbanijih naselja.

Ispitanici su u 2015. godini najviše posećivali Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju, Kopaonik, Taru i Nišku Banju, i to uglavnom tokom leta (46%), ostajući u proseku 8 noći. Većina domaćih turista (80%) organizaciju putovanja po Srbiji sprovodi samostalno (a svega 5% preko agencija!), uglavnom putuju automobilom (67%), njih 47% odseda u privatnom smeštaju, dok 32% boravi u hotelima, i uglavnom koriste uslugu bez hrane (45%).

Istraživanje je pokazalo da su domaći turisti najviše zadovoljni prirodnim atrakcijama, gastronomskom i medicinskom ponudom, dok je svega 2% ispitanika izrazilo neku vrstu nezadovoljstva na putovanju, mahom se žaleći na loše puteve, cenu i kvalitet smeštaja.

...............................................................

Više turista i noćenja u Srbiji


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2016. godine u Srbiji je boravilo ukupno 718.750 turista, što je za 15% više u odnosu na isti period prošle godine, od čega je domaćih bilo 412.386 (14% više), a inostranih 306.364 (+15%).

U prva četiri meseca ove godine, u našoj zemlji ostvareno je ukupno 2.089.611 noćenja (18% više u odnosu na period januar-april 2015. godine), od čega su domaći turisti ostvarili 1,369.751 (+18%), a inostrani 719.860 (+19%).

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u planinskim mestima (49%), zatim slede banjska mesta (26%), itd.

Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu (53%), a zatim u planinskim mestima (15%). Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Rusije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Uredba o zamenskim putovanjima štiti prava putnika
10. Jul 2020
Putnicima koji su imali uplaćene aranžmane za letovanje u Grčkoj od 6. do 15. jula, odnosno u...
Turizam
Wizz Air odlaže početak letova na novim linijama iz Beograda
10. Jul 2020
Avio-kompanija Wizz Air je iznenada odložila početak letova na novim linijama iz Beograda....
Turizam
Air Serbia obnavlja letove do Španije
09. Jul 2020
Air Serbia će 12. jula, letom na relaciji Beograd - Madrid, započeti obnovu avio-saobraćaja...
Turizam
Air Serbia obnavlja letove za tursko primorje
08. Jul 2020
Air Serbia planira da u naredne dve nedelje obavi najmanje osam čarter letova do turskog...