Početak izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana do kraja godine

02. Oktobar 2018

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar Rasim Ljajić i direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika potpisali su 1. oktobra u Starom dvoru sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana.

Gradonačelnik je rekao da je to kapitalni projekat, te da će omogućiti dalji razvoj turizma u prestonici, koji poslednjih godina beleži značajan rast.

Vrednost investicije je 15 miliona evra, odnosno oko 1,8 milijardi dinara, od čega će 600 miliona obezbediti grad, a ostatak Ministarstvo turizma.

Rok za izgradnju je 10 meseci, a nadležni kažu da bi, ako vremenski uslovi budu zadovoljavajući da se mogu izvoditi radovi, do kraja iduće godine gondola mogla da bude u funkciji.

Dužina trase je jedan kilometar, sama gondola imaće 25 kabina sa led rasvetom, klimom, "vaj fajem", kapaciteta 3.000 putnika na sat, koji će se prevoziti brzinom pet do šest metara u sekundi.

Radojičić je istakao da je to kapitalan projekat koji će doprineti daljem razvoju turizma u Beogradu.

Istakao je da je ove godine zabeleženo oko milion gostiju u prestonici i oko dva miliona noćenja, kao i da je ukupan prihod od turizma blizu 800 miliona evra, te da je procena da će ove godine na kraju prihod biti i milijardu evra.

- Ako želimo da zadržimo taj trend, koji kaže da je oko 15 do 20 odsto povećan prihod od turizma u odnosu na prošlu godinu, moramo i dalje ulagati u turizam - rekao je Radojičić.

Dodao je da mnoge metropole imaju gondole i žičare koje povezuju njhove dvorce tvrđave ili stare građevine sa starim delovima grada, poput Budimpešte, Ljubljane...

"Beograd lider turizma"


Ministar Ljajić je istakao da je po procenama onih koji su radili na projektu period povraćaja uloženog novca 5,7 godina, što znači da će za manje od šest godina sva uložena sredstva biti vraćena.

- Sa ekonomskog stanovišta ovo je investicija koja je potrebna Beogradu i koja će se u relativno kratko vreme isplatiti - rekao je Ljajić.

Kako je istakao, Beograd je lider srpskog turizma, koji posećuje 53 odsto, od ukupnog broja stranih turista koji dođu u Srbiju, kao i 51 procenat ukupnog broja turista.

Izneo je podatak i da je u avgustu bilo čak 26 odsto veći broj dolazaka u Beograd, u odnosu na avgust 2017. godine, kao i 37 odsto više noćenja.

- To govori o značaju koji Beograd ima za turizam Srbije. Ali, ne možemo da budemo zadovoljni tim rezultatima, jer su potencijali veći - rekao je Ljajić.

Izgradnja ski staze na Avali

Ministar Ljajić je podsetio da je započet i idejni projekat izgradnje ski staze na Avali, dužine 525 metara i veštačkim osnežavanjem, te naveo da bi do maja naredne godine i početka nautičke sezone trebalo da budu završena izgradnja međunarodnog pristana u Zemunu i predpristana na Savi i Dunavu.

Kao važnu stvar za turizam Beograda izneo je i izgradnju zabavnog parka.

- Imamo kineskog investitora koji je zakupio 5.000 kvadratnih metara hala na Beogradskom sajmu. Očekujemo za dva meseca da će početi sa radom taj zabavni park, a investicija je oko tri miliona evra. Biće to najveći park te vrste na Balkanu - rekao je Ljajić.

Dodao je i da je preko potrebna i obnova Centra "Sava", jer je važno da Beograd ima takav kongresni centar.

Direktor "Skijališta Srbije" Dejan Ćika rekao je da se razmišlja da gondola uđe u sistem javnog prevoza.

Kada je reč o cenama karte, naveo je da bi ona trebalo da košta 2,5 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za decu i 3,6 evra za odrasle.

Dodao je i da će polazna stanica biti na Ušću, kao i da će najverovatnije skejt park biti pomeren, ali da je predviđeno da polazna stanica bude na stubovima, pa će građani moći tuda da prolaze.

Izvor:
Tanjug

Poslednji komentari

Mia
Utorak , 09.10.2018. 16:18h
Preporuka:
0
+
0
-
Zasto grad ne ulozi u decije bolnice I porodilista??? Cemu bacanje para na nesto nepotrebno kad nemamo milionsku posetu turista??

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...