Počela rekonstrukcija pirotske tvrđave Momčilov grad

16. Jun 2017

U Pirotu je danas počela realizacija projekta rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, u koji će biti uloženo više od 500.000 EUR preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje. Projekat zajednički realizuju grad Pirot i bugarski grad Montana, zahvaljujući novcu EU.

Prve posetioce tvrđava će moći da primi već na proleće, a radovi na rekonstrukciji će zbog svoje kompleksnosti trajati 15 meseci, prenose Pirotske vesti.

Predstavnik EU Oskar Benedikt kaže da se "zahvaljujući odličnim projektima kojima aplicira za programe EU, Pirot pokazao kao grad koji je primer dobre prakse i koji prednjači kada je reč o procesu približavanja EU i unapređenja kvaliteta života".

- Pirot će postati privlačniji grad generalno i ja želim da se zahvalim gradonačelniku na odličnoj saradnji. Takođe, želim da se zahvalim gradonačelniku i Gradu na gostoprimstvu značajnom Sajmu EU projekata koji se danas održava u vašem gradu, jer je to veoma važan događaj za sve nas, ali i za vaš grad. Cilj Sajma je da prikažemo šta EU radi u Srbiji, da realizujemo ogroman broj projekata koji su od velike važnosti pre svega za sve građane Srbije, što nam je posebno drago - kazao je Benedikt.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da se dugo radilo na pripremi dokumentacije, u saradnji sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

- Već smo radili na uređenju terena oko tvrđave, uređenju parka koji okružuje tvrđavu i mogu sa ogromnim zadovoljstvom da kažem da će, kada ceo posao bude završen, ovaj deo grada predstavljati veliku atrakciju i ponos Pirota koji će privlačiti ogroman broj turista - kazao je gradonačelnik Vasić.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...