Počela izgradnja saobraćajnice ka Resničkom jezeru

12. Februar 2018

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je u petak (9. februara) početak radova na izgradnji nove saobraćajnice koja vodi ka jezeru u Resniku, odakle je poručio da država stvara preduslove koji su bitni za privlačenje investitora.

Kako je istakao, Resničko jezero nalazi se na samo 17 kilometara od Beograda, te predstavlja veliki turistički potencijal naše prestonice, koji treba iskoristiti.

- Da bi neko došao i uložio svoj novac, potrebno je da vidi da država sa svoje strane čini sve da stvori elementarne uslove i pokazuje da je taj turistički potencijal i resurs važan, u koji sama država ulaže, i stvara pretpostavke za investicije privatnog sektora - rekao je Ljajić.

Navodi da Grad Beograd teži ka tome da svaki turistički potencijal u gradu maksimalno iskoristi, praktičnim koracima i konkretnim investicijama kako bi turistička ponuda bila raznovrsnija i sadržajnija.

- Upravo Resničko jezero ima te potencijale, s obzirom da je samo 17 kilometara udaljeno od centra Beograda, a to može biti važan signal za dolazak turista i domaćih i stranih, za razvoj đačkog i omladinskog turizma... Zašto ekskurzije iz cele Srbije ne bi dolazile i ovde? Ali ako ostane ovako, naravno da neće dolaziti niko - ukazao je Ljajić.

Najavio je da će se ove godine početi sa prvim ulaganjima, a početna sredstva obezbediće Ministarstvo turizma za sređivanje okoline jezera, kako bi bilo pristupačno ne samo investitorima, već i svim ljudima koji žele da provode vreme u ovom lepom ambijentu.

- Da bi se to dogodilo, moramo započeti sa prvim investicijama i ne smemo tu da stanemo, već ćemo nastaviti i naredne godine sa ulaganjima. Nadam se sa će se u međuvremenu javiti investitori, koji će tu ulagati i prepoznati Resničko jezero kao važan turistički potencijal - istakao je ministar Ljajić.

Prema njegovim rečima, ulaganje u Resničko jezero značiće i za građane Resnika, jer će meštani moći da prodaju svoje parcele po mnogo višoj ceni nego sada.

Obilasku početnih radova u Resniku prisustvovao je i državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković, koji je potvrdio da je Resničko jezero veliki razvojni potencijal ne samo za Rakovicu, već i za Beograd.

- Sa ponosom krećemo u ovaj projekat u koji smo, u poslednje četiri godine, uložili mnogo napora i truda, pre svega na stvaranju urbanističkih uslova, a očekujemo da će investitori to proceniti, oceniti pozitivno i rado doći kod nas - naglasio je Miličković.

Kako navode iz opštine Rakovica, oni su u saradnji sa Gradom Beogradom obezbedili urbanističke planove za to područje, a opština je izradila i Studiju izvodljivosti i idejno rešenje za sportsko-rekreativni kompleks, dok je Institut "Jaroslav Černi" izradio projekat čišćenja jezera.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...