Plaže koje imaju status najopasnijih na svetu

29. Avgust 2017
Plaže koje imaju status najopasnijih na svetu
Ostrvo 'Tiwi', Australija
Ostrvo "Tiwi", Australija
'Zipolite', Meksiko
"Zipolite", Meksiko
'Cable' plaža, Australija
"Cable" plaža, Australija
'Repulse' zaliv, Kina
"Repulse" zaliv, Kina
'Virginia' plaža, Virdžinija
"Virginia" plaža, Virdžinija

Pojedini delovi obale Južne Afrike, Australije, Tajlanda i Meksika smatraju se veoma opasnim. U nekima vrebaju ajkule, morske zmije ili čak morski krokodili, a tu su i meduze koje, iako izgledaju majušno i potpuno bezazleno, u sebi nose smrtonosni otrov. Pored živog sveta u okeanima, problem za plivače predstavljaju jake struje, kao i zaađenja i ogromna koncentracija bakterija i hemikalija u naizgled sasvim bistroj vodi. Možda najčudniji slučaj je jedna plaža u američkoj državi Virdžiniji, gde je more potpuno bezbedno, ali zato plaža drži svetski rekord u napadima divljih lisica na kupače.

Reč je o sledećim plažama:

  • "Fish Hoek" plaža u Južnoj Africi, dugačka je 1.5 kilometara, a opasnost po kupače predstavljaju ajkule, koje nisu retke tokom letnje turističke sezone. I pored ljudi čiji je posao da alarmiraju kupače ukoliko primete da se ajkula približila obali, u poslednjih nekoliko godina dogodila su se dva napada sa smrtnim ishodom, i to 2004. i 2010. godine, dok je 2011. jedna žena ostala bez noge nakon napada ajkule, iako je plaža bila zatvorena i podignute zastave za zabranu kupanja.  
  • Kvinslend i ostrva Tivi u Australiji turistima nude brojne prelepe plaže, ali opasnost vreba iz vode, gde pored ajkula žive i Irukandji meduze, najmanje i najotrovnije meduze na svetu, čiji je otrov smrtonosan.  
  • "Zipolite" plaža u Meksiku, nekada poznata kao nudistički raj, široka je 40 metara i dugačka dva kilometra. Kupanje na ovoj plaži je dozvoljeno, ali uz veliki oprez jer su morke struje veoma jake i kupače mogu odvući ka pučini. Do uvođenja spasilačke službe mnogi kupači su izgubili svoje živote, dok od 2007. godine nije zabeležen smrtni slučaj, ali je zato veliki broj registrovanih spasavanja.
  •  "Cable" plaža sa belim peskom u Indijskom okeanu u Australiji dobila je ime po telegrafskom kablu koji je 1889. godine prelazio preko plaže i povezivao grad Broome i ostrvo Java. Smrtonosni otrov Irukandji meduza i ovde predstavljaja pretnju kupačima, naročito u periodu od novembra do aprila, a prisutni su i krokodili, čija je populacija znatno porasla nakon zaštite zbog opasnosti od izumiranja tih životinja.
  • "Repulse" zaliv, nalazi se na jugu ostrva Hong Kong u Kini i nudi prelepe plaže, koje često imaju problem za velikom zagađenošću vode i količinom otpada koji pluta, na šta upozoravaju i podignute crvene zastave.
  • Na plaži "Virginia" u istoimenoj državi SAD-a kupači mogu da uživaju u bezbednom kupanju, ali ono što ovu plažu uvodi na listu najopasnijih su divlje lisice, koje pored toga što na plaži love rakove i krabe, neretko napadaju i grizu ljude.
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...