PKS: Startuju mere za oživljavanje turističke privrede

07. Maj 2020
Image by piviso from Pixabay
Image by piviso from Pixabay

Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije (PКS) u predstojećem periodu radiće na pripremi mera podrške tim delatnostima koje su zbog pandemije bile potpuno neaktivne ili tek počinju da rade, najavila je danas PKS. U ugostiteljstvu je 90% objekata bilo zatvoreno zbog zabrane rada tokom epidemije.

Petar Gajić, predsednik Grupacije pružalaca usluga hrane i pića PКS i vlasnik restorana Petar at Tika’s je ukazao da je neophodno da ugostitelji shvate da se sada radi pod drugačijim uslovima.

Naglasio je da je prioritet ispunjavanje higijenskih zahteva u skladu s preporukama da ne bi došlo do pojave zaraze virusom i ponovnog zatvaranja objekata.

Ljubiša Nešovanović, predsednik Grupacije turističkih agencija PКS i vlasnik turističke agencije Robinzon, rekao je da će "usvajanje Uredbe o zamenskim putovanjima pomoći da opstane turistički sektor i da se zaštite prava korisnika".

On je zahvalio PKS na posebnom angažmanu da se u saradnji sa resornim ministarstvom i YUTOM, dođe do jedinstvenog dokumenta koji će pomoći tom sektoru da nastavi da posluje, a korisnicima da zaštite svoje interese.

- Kao savesni turistički poslenici, otvaraćemo destinacije jednu po jednu, shodno situaciji s pandemijom, a prva na redu je Grčka - kazao je Nešovanović.

Dodao je da će agencije u julu biti spremne da organizuju sopstveni prevoz, a potom se očekuje regulativa za avio i autobuski, s obzirom na predviđene dodatne troškove zbog polovične popunjenosti kapaciteta u uslovima propisanih mera zaštite.

Po proceni YUTA, turističke agencije imaće gubitak između 5 i 7 mil EUR dobiti od početka godine do kraja maja.

- Za veliki broj turista, destinacija za odmor ove godine biće domaće banje, jezera, etno-domaćinstva i planine, pa će Udruženje za turizam PKS pružiti podršku i vlasnicima kategorisanih apartmana da obezbede kontinuiranu ponudu tokom cele godine - rekla je sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković.

Dodala je da se radi na povezivanju privrednih subjekata iz različitih privrednih grana da bi se stvorila dodatna vrednost, povećala proizvodnja i unapredio kvalitet turističkih proizvoda Srbije.

- Povezivanjem lokalnih proizvođača etno-hrane s vinarima, proizvođačima suvenira, galerijama, muzejima u Srbiji, etno-turistički proizvod dobija novi kvalitet - ukazala je ona.

U saopštenju PKS je istaknuto da se aktivno radi i na podršci manifestacionom turizmu, s obzirom na otkazane događaje u ovoj godini.

U Srbiji se godišnje organizuje 17.000 skupova, od čega je 2.000 sportskih manifestacija i 15.000 kongresa i korporativnih događaja. Taj sektor zapošljava oko 10.000 ljudi i petostruko više honorarnih angažmana.

Od 380 kategorizovanih hotela u Srbiji, od 17. marta ne radi 340, dok je 40 svoje kapacitete preorijentisalo za smeštaj medicinskog osoblja tokom pandemije.

Po podacima Udruženja za turizam PKS, u tom sektoru posluje 33.793 kompanija i preduzetnika.

Izvoz turističkih usluga Srbije već deceniju beleži stalni rast i u 2019. godini vrednost je dostigla 1,4 mlrd EUR, što čini 20,9% ukupnog izvoza usluga Srbije.

Srbiju je 2019. godine posetilo rekordnih 3,7 miliona turista.

U aprilu 2020. godine ukupno je u oblasti turizma i ugostiteljstva poslovalo blizu 8.000 privrednih društava i oko 26.000 preduzetnika, navela je PKS.

U januaru ove godine, u odnosu na isti mesec 2019, broj dolazaka turista bio je veći za 24,2% u februaru za 18,9%, dok je u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, zbog pandemije, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka turista prepolovljen.

Izvor: Beta / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...