Petrovaradinska tvrđava uz Joko Ono postaje "Tvrđava mira"

06. Jun 2019
Petrovaradinska tvrđava uz Joko Ono postaje 'Tvrđava mira'

Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu postala je deo nove turističke rute kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih atrakcija u regionu.

Druga najveća evropska tvrđava na Dunavu, danas širom sveta poznata po festivalu EXIT koji na njenoj turističkoj promociji radi intenzivno već godinama, od ove godine biće još vidljivija u svetskim okvirima.

Svi turisti koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana, moći će bliže da se upoznaju s Petrovaradinskom tvrđavom zahvaljujući projektu "Creative History Balkans Tour", koji je pokrenula EXIT fondacija, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu, prilikom predstavljanja programske platforme "Tvrđava mira" projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Povodom obeležavanja sto godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija će u saradnji s legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti i konceptualnu instalaciju pod imenom "One day...". Pored Exita, ova instalacija će dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.

- Veoma smo srećni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji će biti nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat "Kreativna istorija Balkana" koji promoviše kulturni turizam i četiri tvrđave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa, i u slučaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog. Instalacija koju je uradila Joko Ono urađena je po motivima tradicionalnog broda "Šajka" koji su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleđa - izjavio je Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije.

Projekat "Creative History Balkans Tour", koji je fondacija EXIT pokrenula uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na sinergetski spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa: tvrđavu Kastel u Banjaluci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji i tvrđavu Rozafa u Skadru, u Albaniji.

Na konferenciji je prezentovana i jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

- Ideja Saveta za regionalnu saradnju, koja je implementirana i finansirana od strane EU projekata razvoja turizma i promocije, jeste da se odaberu najbolje kulturne i avanturističke turističke ponude Zapadnog Balkana i da se pretvore u jedan zajednički regionalni turistički proizvod koji će privlačiti više posetilaca u region, zadržati ih duže, i da posete ne jednu već nekoliko lokacija. Projekat "Kreativna istorija Balkana", implementiran uz podršku Saveta za regionalnu saradnju, upravo to i radi, a uz sebe ima i najbolji evropski muzički festival, EXIT - rekao je predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021, istakao je da fondacija predstavlja most i poveznicu između ustanova kulture, obrazovnih institucija, vaninstitucionalne scene, kulturnih i kreativnih industrija.

- Približavanje ovih različitih aktera može da iznese neku novu snagu pomoću koje će se Novi Sad predstaviti internacionalnoj publici kao prestižan grad u Srbiji koji je važan i u regionu i u Evropi kao Tvrđava mira. Ono što će Fondacija Novi Sad 2021 iza sebe ostaviti, jesu ljudi, procesi, prostori i programi, a ovaj program je jedan od legata Evropske prestonice kulture - rekao je Milenković.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...