Pećina “Vernjikica” otvorena za turističke posete

26. Jul 2023
Image by othebo from Pixabay
Image by othebo from Pixabay

Pećina “Vernjikica” se nalazi 1,5km od Lazareve pećine, na levoj strani Lazarevog kanjona, na nadmorskoj visini od 454m. Povezana je sa Lazarevom pećinom pešačkom stazom. Visinska razlika između Lazereve pećine i Vernjikice iznosi 163m.

Poseta pećini se odvija u polu uređenim uslovima. Sezona poseta je od 01. maja do 30.septembra, sa mogućnošću skraćenja ili produženja termina za turističke posete.

Radno vreme Vernjikice je svakog dana od 09:00 – 18:00 časova, pri čemu je poslednji ulazak u 15.00 časova. Posete se najavljuju najmanje dva dana ranije na 030/459 020 ili operateru poseta Saši Barbuloviću na 064/1090 885.

Noćne posete pećini su zabranjene.

Broj posetilaca u pećini, po jednoj grupi je maksimalno 12 posetilaca. Broj organizovanih poseta u toku jednog dana je maksimalno 3. Ukupno potrebno vreme za odlazak, obilazak pećine i povratak do platoa ispred Lazareve pećine, za grupu je oko 3 sata.

Poseta počinje zaduživanjem potrebne opreme na platou kod Lazareve pećine. Minimalna potrebna oprema za posetioce je: duboka cipela sa zaštitom od klizanja, topla odeća sa dugim rukavima i dugim nogavicama, šlem i čeona lampa ( pre ulaska u pećinu, obavezna je provera i podešavanje opreme od strane vodiča).

Pre početka posete, obaviti kratko informisanje posetilaca o rizicima kojima su izloženi tokom obilaska. Operater snosi svu odgovornost za bezbednost posetilaca.

Pravila ponašanja:
– Posetioci su dužni da se pridržavaju uputstava vodiča.
– ZABRANjENO JE: Pravljenje buke, uništavanje biljaka i uznemiravanje životinja, ostavljanje otpada. U samoj pećini je zabranjeno konzumiranje hrane i pića (sem vode), pušenje, lomljenje pećinskog nakita, uznemiravanje slepih miševa, korišćenje pirotehničkih sredstava i sl.
– U samoj pećini, odstojanje između posetilaca mora da bude najmanje onoliko, koliko dopire glas vodiča do svakog posetioca.
– Kretanje u pećini je dozvoljeno samo po postojećim betonskim stazama.
– Nakon završetka obilaska pećine, grupa se okuplja na izlazu i organizovano se vraća na plato kod Lazareve pećine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...