Ozbiljan manjak radnika u ugostiteljstvu

14. Jul 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Udruženje nemačkih ugostitelja požalilo se na manjak osoblja posle ukidanja pandemijskih mera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje izneo je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 odsto manje ljudi nego pre pandemije.
- Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja - rekla je Ingrid Hartges, direktorka Dehoge, krovnog udruženja nemačkih hotelijera i ugostitelja.
Najviše nedostaju kuvari, sezonski radnici iz inostranstva i studenti, piše "Telegraf Biznis".
Hartges je objasnila kako je veliki broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.
- Oni koji su nekad radili kao konobari, prešli su, na primer, u logističku branšu koja je doživela procvat tokom pandemije - rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Nemačke.
Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inostranstva koji su radili u nemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švajcarsku gde su hoteli i restorani otvoreni pre nego u Nemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na nemačke sezonske radnike.
- Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva - rekla je Hartges i zatražila i poresko rasterećenje vlasnika hotela i restorana, što bi povećalo plate i privuklo dovoljno radnika.
Kvalifikovani kuvar u Baden-Wuerttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosečno mesečno zarađuje oko 2.200 evra bruto, javlja Telegraf Biznis".
Prema podacima savezne kancelarije za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.
 
Izvor: blic.rs
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...