Ozbiljan manjak radnika u ugostiteljstvu

14. Jul 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Udruženje nemačkih ugostitelja požalilo se na manjak osoblja posle ukidanja pandemijskih mera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje izneo je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 odsto manje ljudi nego pre pandemije.
- Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja - rekla je Ingrid Hartges, direktorka Dehoge, krovnog udruženja nemačkih hotelijera i ugostitelja.
Najviše nedostaju kuvari, sezonski radnici iz inostranstva i studenti, piše "Telegraf Biznis".
Hartges je objasnila kako je veliki broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.
- Oni koji su nekad radili kao konobari, prešli su, na primer, u logističku branšu koja je doživela procvat tokom pandemije - rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Nemačke.
Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inostranstva koji su radili u nemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švajcarsku gde su hoteli i restorani otvoreni pre nego u Nemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na nemačke sezonske radnike.
- Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva - rekla je Hartges i zatražila i poresko rasterećenje vlasnika hotela i restorana, što bi povećalo plate i privuklo dovoljno radnika.
Kvalifikovani kuvar u Baden-Wuerttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosečno mesečno zarađuje oko 2.200 evra bruto, javlja Telegraf Biznis".
Prema podacima savezne kancelarije za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.
 
Izvor: blic.rs
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...