Ovog leta u Novom Sadu: Odmor, zabava, uživanje...

24. Jun 2020
Štrand, foto: TONS
Štrand, foto: TONS

Bilo da želite dobar provod, odmor pored reke ili bogate kulturne sadržaje, ovog leta Novi Sad je destinacija koju ne biste smeli da zaobiđete. EXIT festival, čarde i plaže na Dunavu, obilazak vredne kolekcije eksponata Galerije Matice Srpske i šetnja Petrovaradinskom tvrđavom su svakako naša preporuka.

Novi Sad – EXIT Grad

Festival EXIT je događaj koji je obeležio odrastanje nekoliko generacija Novosađana i Novosađanki. EXIT se živi i radi, EXIT se sluša kraj otvorenih prozora, EXIT se gleda na mnogobrojnim binama, ali i na ulicama, u kafićima, hostelima gde obitava inostrani deo EXIT plemena. EXIT se voli i ogovara, EXIT se ne da i čuva kao novosadska relikvija kojoj je uspelo da se zametne i razvije van prestonice. Za mnoge od nas savremeno novosadsko vreme se meri do EXIT-a i od njega.  Jul je mesec EXIT-a, čak i kad, kao ove godine, nije u julu.

Jul je takođe mesec vrućina, dunavskih obala, čardi i podsećanja da je Novi Sad - Srpska Atina, grad kulture i adresa najznačajnije kulturno-prosvetne institucije kod Srba – Matice srpske. Jul je pravo vreme da obiđemo muzeji i galerije Srpske Atine i da se, u prijatnoj hladovini van vreve i sparine, setimo da smo odavno deo srednje Evrope.

Foto: Nenad Nedomacki

Riblja čorba sa leve i desne strane Dunava

U koju god čardu da svratite nećete pogrešiti. Ima ih u širem centru grada, na Ribarskom ostrvu i Kamenjaru gde su oduvek bile u glavnim ulogama. Ne treba zaboraviti ni futoške i begečke čarde. Svaka od čardi ima sopstvenu vernu publiku, pa i onu koja tu i tamo dolazi u Novi Sad. Dobar glas o novosadskim čardama, koji uglavnom ide od usta do usta, deo je kićenog lica ovog grada.

Čarde su institucija koju čine vrlo različiti entiteti od jednostavnih do pozamašnih, ipak sve služe odlične riblje čorbe od soma i šarana, te porcije soma, šarana, smuđa i kečige uz odgovarajuća vina, pretežno sa fruškogorskog područja. I još nešto im je zajedničko a to je Dunav, moćna reka od koje i uz koju žive.

Izlet na Trg galerija – Galerija Matice srpske

Za obilazak Galerije Matice srpske potrebno je izdvojiti zamašno vreme jer ćete se susresti sa eksponatima koji reprezentuju srpsku nacionalnu umetnost od 16. do 21. veka. I koji god segment ove vredne postavke da izaberete za prvi i svaki sledeći obilazak biće to susret sa izvanrednim dostignućima srpske umetnosti, autentičnim česticama evropske umetnosti odgovarajućeg doba.