Ovog leta u Novom Sadu: Odmor, zabava, uživanje...

24. Jun 2020
Štrand, foto: TONS
Štrand, foto: TONS

Bilo da želite dobar provod, odmor pored reke ili bogate kulturne sadržaje, ovog leta Novi Sad je destinacija koju ne biste smeli da zaobiđete. EXIT festival, čarde i plaže na Dunavu, obilazak vredne kolekcije eksponata Galerije Matice Srpske i šetnja Petrovaradinskom tvrđavom su svakako naša preporuka.

Novi Sad – EXIT Grad

Festival EXIT je događaj koji je obeležio odrastanje nekoliko generacija Novosađana i Novosađanki. EXIT se živi i radi, EXIT se sluša kraj otvorenih prozora, EXIT se gleda na mnogobrojnim binama, ali i na ulicama, u kafićima, hostelima gde obitava inostrani deo EXIT plemena. EXIT se voli i ogovara, EXIT se ne da i čuva kao novosadska relikvija kojoj je uspelo da se zametne i razvije van prestonice. Za mnoge od nas savremeno novosadsko vreme se meri do EXIT-a i od njega.  Jul je mesec EXIT-a, čak i kad, kao ove godine, nije u julu.

Jul je takođe mesec vrućina, dunavskih obala, čardi i podsećanja da je Novi Sad - Srpska Atina, grad kulture i adresa najznačajnije kulturno-prosvetne institucije kod Srba – Matice srpske. Jul je pravo vreme da obiđemo muzeji i galerije Srpske Atine i da se, u prijatnoj hladovini van vreve i sparine, setimo da smo odavno deo srednje Evrope.

Foto: Nenad Nedomacki

Riblja čorba sa leve i desne strane Dunava

U koju god čardu da svratite nećete pogrešiti. Ima ih u širem centru grada, na Ribarskom ostrvu i Kamenjaru gde su oduvek bile u glavnim ulogama. Ne treba zaboraviti ni futoške i begečke čarde. Svaka od čardi ima sopstvenu vernu publiku, pa i onu koja tu i tamo dolazi u Novi Sad. Dobar glas o novosadskim čardama, koji uglavnom ide od usta do usta, deo je kićenog lica ovog grada.

Čarde su institucija koju čine vrlo različiti entiteti od jednostavnih do pozamašnih, ipak sve služe odlične riblje čorbe od soma i šarana, te porcije soma, šarana, smuđa i kečige uz odgovarajuća vina, pretežno sa fruškogorskog područja. I još nešto im je zajedničko a to je Dunav, moćna reka od koje i uz koju žive.

Izlet na Trg galerija – Galerija Matice srpske

Za obilazak Galerije Matice srpske potrebno je izdvojiti zamašno vreme jer ćete se susresti sa eksponatima koji reprezentuju srpsku nacionalnu umetnost od 16. do 21. veka. I koji god segment ove vredne postavke da izaberete za prvi i svaki sledeći obilazak biće to susret sa izvanrednim dostignućima srpske umetnosti, autentičnim česticama evropske umetnosti odgovarajućeg doba. 

Foto: Dragan Kurucić

Posetioci koji u Novom Sadu kratko borave i nemaju vremena za posetu fruškogorskim manastirima obilazak mogu započeti od najstarijih dela u kolekciji Galerije –ikona 16. i 17. veka. Među ovim ikonama, koje spadaju u nasleđe postvizantijske tradicije, po lepoti se izdvaja ona na kojoj je predstava Blagovesti. Tu su i ikonostas u stilu visokog baroka Mitropolijsko-patrijaršijske kapele na horu Saborne crkve u Sremskim Karlovcima i kopije zidnih slika manastira Krušedol kao najreprezentativniji primeri nacionalne umetnosti novijeg doba. 

Postavke Galerije možete obići krećući se putem kojim se kretalo srpsko slikarstvo ranog, visokog i kasnog baroka zatim neoklasicizma, bidermajera, romantizma, istoricizma, realizma, simbolizma,modernizma... Bilo da izabere deo postavke ili da pređete čitav ponuđeni put biće to putovanje u središte onog napora kojim je intelektualna i umetnička elita jednog malog naroda izborila sopstveno mesto unutar evropake umetnosti modernog doba.

Moje mesto kraj Dunava

Tokom letnjih žega mnogi će zameniti gradsku vrelinu sa prijatnim hladom na nekoj od dunavskih plaža. Svako od nas ima sopstveno omiljeno mesto kraj Dunava. Za mnoge je to poznata novosadska plaža - Štrand koja u letnjoj polovini godine podseća na festival mnogih aktivnosti i dešavanja uključujući i one vezane za folklor i gastronimiju.

Za druge su to skrovita mesta duž bačke i sremske obale kao što su neformalne plaže na Rajskom ostrvu kod Sremskih Karlovaca ili ona na Begečkoj jami. Tu su i Oficirac, zatim Mačkov sprud i Ostrvo ljubavi koji su dostupni samo u vreme niskog vodostaja i ako imate čamac. Šta god da izaberete ono što morate da znate je da samo na Štrandu postoji sva potrebna infrastruktura jedne uređene plaže kao i spasilačka služba.

Petrovaradinska tvrđava – Pogled iz nove perspektive

Novosadski Gibraltar na Dunavu je izgrađen na prostoru tri puta većem od onog na kome je beogradski Kalemegdan, ipak za razliku od Kalemegdana posetioci Petrovaradinske tvrđave obilaze obično samo njen manji deo na Gornjem gradu. Jedan novi prostor, koji je uz prethodnu najavu nedavno otvoren za posetioce, pruža pogled iz nove perspektive na Petrovaradinsku tvrđavu. U ateljeu umetničkog fotografa Dragana Kurucića moguće je doživeti taj neuhvatljivi spoj tradicije, istorije, predanja, topline i umetničke lakoće postojanja.

Atelje Kurucić, foto: Dragan Kurucić

Mnoge posetioce Ateljea Kurucić zadiviće autentične priče o svakodnevnom životu stanovnika Petrovaradina u nizu od nekoliko vekova čiji se delovi kao slikovnice nižu duž zidova, podova, tavana atelja: oružje iz perioda pre Prvog svetskog rata i posle njega, fotografije vojničkih kompanija toga doba, pribor za ličnu higijenu vojnika, čudesni mehanizmi satova različitih epoha, delovi pribora jednog vinara ili kuvara kakvog vladike...

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...