Ovo su najposećeniji gradovi na svetu

26. Septembar 2017
Ovo su najposećeniji gradovi na svetu

Bangkok, London, Pariz, Dubai i Singapur - pet je najposećenijih gradova na svetu, kojima se i za ovu godinu predviđa porast posećenosti od 3 do 8 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci studije "Mastercard Global Destination Cities Index".

"Mastercard" je ovu analizi objavio povodom Međunarodnog dana turizma 27. septembra, a reč je o studiji koja sažima više različitih istraživanja, obuhvativši 132 najposećenija grada u svetu.

Tako je Bangkok, koji je na prvom mestu, prošle godine posetilo 19,4 miliona turista, drugi je London sa 19 miliona, a treći Pariz sa gotovo 15,5 miliona.

U Dubai je 2016. došlo 15 miliona stranih turista, u Singapur 13,1 milion, dok je Njujork na šestom mestu sa oko 12,7 miliona posetilaca.

Među prvih deset su još Seul, Kuala Lumpur, Tokio i Istanbul, pri čemu se Tokiju za ovu godinu predviđa najveći rast stranih gostiju, od 12 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 11,1 milion.

Potom slede Hong Kong, Barselona, Amsterdam, Milano, Tajpej, Rim, Osaka, Beč, Šangaj i Prag.

Dubai, Njujork i London prvi po turističkoj potrošnji

- "Global Destination Cities Index" pokazuje i da je rast međunarodnih putovanja i potrošnje u najposećenijim destinacijama veći od rasta svetskog BDP-a, te su za najveći deo istraživanih gradova upravo putovanja i turizam ključna komponenta ekonomskog rasta - kažu iz "Mastercarda", iznoseći podatak da je od 2009. do danas globalno BDP porastao 22 posto, a potrošnja stranih turista 41 odsto.

Sa 28,5 milijardi američkih dolara, Dubai je prvi u svetu po turističkoj potrošnji, Njujork drugi sa 17 milijardi dolara, a treći London u kom su strani turisti prošle godine potrošili više od 16 milijardi, i to je ujedno i jedini grad među prvih deset kojem se ove godine predviđa pad turističke potrošnje za 4,6 odsto.

U prvih deset gradova po potrošnji stranih turista još su i: Singapur (15,7 milijardi dolara), Bangkok (14,1 milijarda), Pariz (12 milijardi), Tokio (11,3 milijardi), Tajpej (10 milijardi), Seul (9,4 milijardi) te Barselona (9 milijardi).

Potom slede Majami, Madrid, Los Anđeles, Kuala Lumpur, Sidnej, San Francisko, Hong Kong, Istanbul, Šangaj i Minhen.

- Razlike među prvih 10 najposećenijih i prvih 10 najbrže rastućih destinacija u svetu ukazuju na to da se azijsko-pacifička regija i Bliski istok profilišu kao odredišta budućnosti i sve važniji elementi globalne ekonomije - kažu iz "Mastercarda".

To potkrepljuju podacima da najveći rast posećenosti stranih turista od 24 i 23 odsto beže Osaka i Čengdu.

Tu su još rastući i Kolombo (20,3 odsto), Abu Dabi (19 posto), Džakarta (18,2 odsto), dok su Bukurešt i Lisabon jedini među prvih 20 rastućih s porastom dolazaka stranih turista od 10,4, odnosno, 10,2 odsto.

Najviše se troši na...


Iako različiti, motivi putovanja stranih turista po svetu su većinom razonoda, pri čemu se najviše u restoranima troši u Seulu, Istanbulu i Pragu, dok se za šoping najviše novca izdvaja u Londonu, Osaki i Tokiju.

Smeštaj je najveća stavka u troškovima na putovanjima u Parizu, Milanu i Rimu, a najmanje za javni prevoz troše u Londonu, Singapuru i Hong Kongu.

Izvor: seebiz.eu

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...