Ovde je ženama zabranjen ulaz

09. Septembar 2021
Image by nicoladreyer from Pixabay
Image by nicoladreyer from Pixabay
Planina Omine
Planina Omine
Golf Club Burning Tree
Golf Club Burning Tree
Hotel Ewing
Hotel Ewing
White's Club (
White's Club (
Ostrvo Okinoshima
Ostrvo Okinoshima

U 21. veku žene mogu da lete u svemir i rone u dubine okeana, ali i dalje postoje mesta na Zemlji gde je ženama zabranjena poseta sve do danas.

U izveštaju koji prenosi Al Džazira, Ana Selezneva spominje pojedina mesta na kojima je zabranjena poseta ženama iz različitih razloga.

Sveta gora (Atos) u Grčkoj

Ženama nije dozvoljen pristup Svetoj Gori (Severna Grčka), pa čak ni ženkama životinja. Dvadeset pravoslavnih manastira na grčkom poluosrtvu Halkidiki smatra se svetim mestom u pravoslavlju.

Postoje dva tumačenja koja objašnjavaju ovu zabranu: prvi je da žene ne smeju da dolaze kako ne bi odvratile monahe u celibatu od molitve, a drugi kaže da je Devica Marija bila jedina žena kojoj je bio dopušten pristup ovom mestu.

Planina Omine (Japan)

Manastir, koji se nalazi na planini Omine na japanskom otoku Honšu, sagrađen je u 7. veku i posvećen je sledbenicima religije "Jamabuši", što na japanskom znači "planinski monasi".

Ova religija kombinuje budizam, šintoizam i brojna drevna lokalna verovanja. Zabrana ženama da dođu ili se popnu na planinu vezuje se za verovanja naroda Jamabuši. Stroga zabrana, koja je trajala 1.300 godina, ublažena je, a žene se trenutno dobrovoljno suzdržavaju posete ovom mestu.

Golf-klub Burning Tree (SAD)

Mnogi golf-klubovi u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje ne primaju žene u svoje članstvo, među kojima je i klub Burning Tree, u saveznoj državi Meriland, verovatno zbog nedostatka toaleta za žene.

Hram Lorda Kartikeja (Indija)

Hram Lorda Kartikeje u indijskom gradu Puškar ne zabranjuje ženama ulazak, s tim da je u regiji rašireno verovanje da se spušta prokletstvo na svaku ženu koja uđe u hram.

Prema hinduizmu, Kartikeja je najstariji sin Šive i boga rata. Legenda kaže da je Šiva imao dva sina, Ganeša i Kartikeja, koji su se takmičili za mesto glavnog božanstva. Nakon što je Ganeša pobedio brata pametnim trikom, Kartikeja je za poraz okrivio njegovu majku.

Hotel Ewing Annex (SAD)

Čikaški hoteli su nekada imali mnogo jednokrevetnih soba isključivo za muškarce za male pare. Bile su namenjene radnicima u industriji koji su migrirali u grad u potrazi za poslom. Hotel "Ewing Annex" je i danas zabranjen za žene, zbog lokalnih gradskih propisa.

Vodeni park Mansion (Nemačka)

Ženama je zabranjen ulazak u vodeni park Mansion Global 2012. godine, nakon što se nekoliko žena žalilo na povrede intimnih delova tela tokom spuštanja niz tobogan pri velikoj brzini.

White's Club (Velika Britanija)

Muški klubovi u Londonu imaju dugu istoriju, koja datira iz 17. veka, a White's Club je jedan od najstarijih. Osnovan je 1693. godine i postoji i danas, a princ Čarls je jedan od njegovih članova.

Plaža Mlimadji (Komori)

Ostrvo Veliki Komori, na istočnoj obali afričkog kontinenta, ima plažu koja je otvorena samo za muškarce od 2012. godine, dok je ženama zabranjen dolazak iz verskih razloga.

Ostrvo Okinoshima (Japan)

Ženama je vekovima bio zabranjen ulazak u hram boginje mora na japanskom otoku Okinošima. Svetilište je izgrađeno u 17. veku kao mesto za obavljanje rituala za dobru sreću i sigurnu plovidbu brodova.

Izvor: b92.net 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...