Otvoreno arheološko nalazište Medijana u Nišu

28. Decembar 2022
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

U Nišu je otvoreno arheološko nalazište Medijana.

Direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac je ukazala na važnost predstavljanja nasleđa najvećeg rimskog imperatora Konstantina, i spremnost da se arheološko i kulturno nasleđe neguje, čuva i prezentuje na ispravan način.

Prema njenim rečima, posetioci će moći da vide rezidencijalni deo i druge objekte koji se prostiru na četiri hektara.

- Važno je da Medijanu učinimo dostupnom i da radimo na afirmaciji i promociji arheološkog i kulturno-istorijskog nasleđa - poručila je ona i dodala da su za narednu godinu u planu istraživanja za izgradnju arheološkog centra, kao spoja vizitorskog i naučnog centra, zatim konzervacija termi i nastavak arheoloških istraživanja, koja prate konzervaciju.

Ministarka kulture Maja Gojković, koja je otvorila nalazište, izjavila da je cilj ovog projekta da se mlađe generacije upoznaju sa veličanstvenom istorijom ne samo ovog grada, već i čitavog prostora Srbije, ali i sa svetskom civilizacijom.

Gojkovićeva je naglasila da su u proteklih deset godina na ovom projektu radili stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Gradskog zavoda, arhitekte i arheolozi, kako bi danas pred očima javnosti ovo nalazište izgledalo potpuno spremno za posete, navedeno je na sajtu Vlade.

Ona je najavila da će za nekoliko dana biti dostupna javnosti i dva nedostajuća mozaika, čime će se obezbediti potpuni završetak pokrivanja tog arheološkog lokaliteta.

Ministarstvo kulture je za ovu investiciju izdvojilo 185 miliona dinara.

Sledeći projekat je početak izgradnje Male pozorišne scene, a ideja je da se renovira Velika scena, precizirala je Gojkovićeva i dodala da će Grad Niš imati podršku u veoma važnom projektu - izgradnji zgrade Muzeja, kakav dolikuje ovom gradu.

Ona je prenela da je sa direktorkom Narodnog muzeja Niš Vesnom Crnoglavac razgovarala o narednim koracima koji podrazumevaju i osvetljenje Medijane, što bi stvorilo uslove za održavanje određenih kulturnih manifestacija u večernjim satima.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...