Otvorena obnovljena Golubačka tvrđava

29. Mart 2019

Obnovljena tvrđava Golubački grad svečano je otvorena u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, evropskog komesara Johanesa Hana.

Golubačka tvrđava, srednjovekovno utvrđenje iz XIV veka, podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, obnovljena je uz finansijsku podršku Evropske unije.

Vučić i Han su, tokom obilaska kompleksa Golubačke tvrđave, posetili Palatu i izložbu o vitezovima postavljenu u Kuli 8.

Prisutne su na svečanom otvaranju pozdravili direktorka Društva za razvoj turizma Tvrđava Golubački grad Iskra Maksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti.

Obnova Golubačke tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako je za Tanjug rekla direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija.

Država je uložila oko 400. 000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrđave.

Turisti koji će u subotu moći da vide celokupan obnovljen kompleks i koje čekaju brojna iznenađenja, zapravo do sada nisu imali mogućnost da uđu u samu tvrđavu iz bezbednosnih razloga.

Sada će moći da obiđu sedam od devet kula i Palatu, prostor od 600 kvadratnih metara, u kojoj će biti digitalna prezentacija istorijata tvrđave i projekcije filmova o rekonstrukciji.

Palata, izgrađena blizu Dunava, sama po sebi je vrlo atraktivna, a uz hologram sa 3D modelom tvrđave i digitalnim prezentacijama biće još zanimljivija posetiocima.

U kuli 5, koja se naslanja na Palatu, na četiri sprata, različite prezentacije dodatno će približiti turistima istoriju Golubačke tvrdave, a u kuli 8 biće predstavljena izložba o golubačkim vitezovima i čuvenoj bici koja se dogodila 1428. godine.

Fascinacija tvrđavom Golubac traje još iz vremena kada je podignuta, što se vidi i iz zapisa srednjovekovnih putopisaca, pre svega zbog mesta na kome se nalazi.

Podignuta na Dunavu, na ulazu u Đerdapsku klisuru, sa devet kula, od kojih je najviša Donžon kula, koju je Feliks Kanic nazvao Šešir-kulom zbog njenog oblika, Golubačka tvrđava je građena da bude neosvojiva zbog čega kule nisu povezane i svaka predstavlja malo utvrđenje.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...