Otvoren Sajam turizma u Lukavcu

18. Septembar 2020
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

 

Prva turistička manifestacija u regionu od pojave koronavirusa -  18. Međunarodni sajam turizma i ekologije „List“,  otvorio je vrata svojim posetiocima.

Ova manifestacija održava se u specifičnim uslovima, budući da je bilo potrebno preduzeti sve neophodne mere koje su propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije. Tako se Sajam održava na otvorenom prostoru sa natkrivenim štandovima, na ulazu je postavljen dezinfekcioni tunel, sprovodi se merenje temperature i dele se zaštitne maske, a na nekoliko punktova se nalazi sistem za dezinfekciiju ruku.
Direktor sajma List, Izet Nuhanović izjavio je da je za organizaciju ove manifestacije bila neophodna dobra priprema i da su sve mere koje su mogle da se preduzmu, preduzete. „Budući da smo morali pratiti preporuke kriznog štaba bili smo ograničeni na 40 štandova dok je prošle godine na sajmu učestvovalo 162 izlagača“, rekao je Nuhanović.
Ovogodišnji sajam obiluje brojnim dodatnim edukativnim, kulturnim, sportskim, sadržajima, održavaju se razna takmičenja i dodeljuju priznanja.


Od turističkih organizacija iz Srbije između ostalog predstavlja se Turistička organizacija Kragujevca i Šumadija sajam. Direktor turističke organizacije Kragujevca, Bojan Pavlović ističe da postoji dugogodišnja tradicionalno dobra saradnja između dva sajma kao i Turističke organizacije. Iako je ova godina više bila usmerena na animiranje domaćih gostiju, Pavlović ističe da su gosti iz Bosne i Hercegovine među najbrojnijim turistima u ovom gradu. „Od sadržaja koji su najatraktivniji za turiste izdvajaju se kulturno-istorijsko nasleđe Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije, Spomen park, Šumaričko jezero, Avantura park, seoski turizam, zatim Putevi vina i rakije, koji su poslednjih godina sve posećeniji“, kaže Petrović. Grad Kragujevac je obogatio svoju turističku ponudu, od prošle otvoren je Legat Nikole Koke Jankovića a od ove godine otvorena je i kuća Đure Jakšića.


S druge strane, turisti iz Srbije su ubedljivo najbrojniji gosti u Kantonu Tuzla i ove godine beleže povećanje dužine boravka. „Kada je reč o ostvarenim noćenjima, prošle godine smo imali više od 5000 noćenja gostiju iz Srbije i uglavnom su vezana za biznis posetioce, ali sve je više onih koji svoj boravak u Tuzli provode na Panonskim jezerima“, izjavio je Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice kantona Tuzla.


Okosnicu razvoja turizma ove regije predstavlja Zaštićeni pejzaž Konjuh, koji se prostire na 8000 kvadratnih kilometara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1750 metara, što ga čini vazdušnom banjom. „Za sada imamo izgrađene pešačke staze i više od deset veoma atraktivnih pećina koje su na raspolaganju posetiocima, a u narednom periodu planirana su velika ulaganja u biciklističke staze, sportske terene, dečija igrališta i mnogo drugih zanimljivih sadržaja“, rekao je Vahit Bašić, direktor ove Javne ustanove.


Ovogodišnji sajam koji je, zbog specifičnosti uslova u kojima se organizuje, okupio predstavnike iz pet zemalja regiona, a svi su izrazili zadovoljstvo jer u susretima na ovakvim doogađajima mogu razmenjivati iskustva i ideje kako sačuvati i razvijati turizam. Opšti utisak je da budućnost leži u regionalnoj saradnji i međusobnom povezivanju, posebno kada je u pitanju privlačenje turista sa dalekih destinacija.
 
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?
26. Februar 2024
Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid,...
Turizam
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. Februar 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Turizam
Projekat
22. Februar 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Turizam
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. Februar 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...