Otvoren Regionalni centar za razvoj cikloturizma

02. April 2019
Otvoren Regionalni centar za razvoj cikloturizma

Zbog popularizacije vožnje biciklom u Srpskoj Crnji u blizini graničnog prelaza otvoren je i Regionalni centar za razvoj cikloturizma, prvi te vrste u našoj zemlji. Cilj ovog plana je da se Zrenjanin i Temišvar, dva najveća grada u srpskom i rumunskom delu Banata, povežu biciklističkom stazom.

Centar je smešten u renoviranoj napuštenoj zgradi koja je nekada bila u sklopu kompleksa dvorca „Nojhauzen”, pokraj državnog puta Zrenjanin–Temišvar. Zgrada koja će sada biti na usluzi biciklista nastala je u poslu čiji je nosilac bila opština Nova Crnja, sa partnerima iz susedne rumunske opštine Žombolj i zrenjaninskim Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat”. U moderno opremljen konak za bicikliste uloženo je preko pola miliona evra iz fondova EU za prekograničnu saradnju. Vlada APV pomogla je izgradnju sa 50 hiljada.

Sa novim centrom u Srpskoj Crnji i sličnim sadržajem na ulazu u Žombolj, sa rumunske strane ovaj deo Banata našao se na jednoj od najmlađih, ali i najvažnijih evropskih biciklističkih ruta „Eurovelo 13”. Rumunsku i srpsku stranu sada povezuju staze u dužini oko 300 kilometara, a predstoji još izgradnja kraćeg dela od Nove Crnje do graničnog prelaza. Za potrebe novog centra kreirani su mobilna aplikacija i sajt, a domaćini poručuju da željno očekuju svakog biciklistu koji reši da poseti ovaj region. U predivnom ambijentu bagremove šumice i atraktivnog dvorca „Nojhauzen” mogu da predahnu i okrepe se, prenoće, poprave bicikl, skupe snagu za dalje putovanje. U Srpskoj Crnji su uvereni da će stavljanje ovog mesta na biciklističku mapu Evrope doneti prosperitet ovom kraju.

Istovremeno, najavljen je početak revitalizacije reke Begej, takođe kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Među obimnim infrastrukturnim radovima, čija je vrednost skoro 14 miliona evra i koji treba da se realizuju u naredne četiri godine, nalazi se i završetak biciklističke staze uz Begej, od Temišvara do Zrenjanina, u dužini od 75 kilometara. Rumunska strana završila je već svoju trasu od 37 kilometara, od Temišvara do granice, a sa naše strane su završeni radovi na stazi od Zrenjanina do Kleka i sada predstoji spajanje Kleka sa Srpskim Itebejom.

Interesantno je da će se na ovoj stazi nalaziti i carinski prelaz za bicikliste i pešake na prevodnici kod Srpskog Itebeja i za njega je već dobijena saglasnost.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...