Otvoren Avantura park na Kopaoniku (VIDEO)

28. Avgust 2017

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i vršilac dužnosti direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ćika otvorili su 28. avgusta zabavni "Avantura park" na Kopaoniku.

Tom prilikom, Ljajić je istakao da će ovaj park dodatno obogatiti turističku ponudu naše planine, učiniti je raznovrsnijom i ostvariti osnovni cilj - da Kopaonik bude celogodišnja turistička destinacija. Takođe, on očekuje da će započeti radovi na izgradnji višeetažne garaže sa heliodromom, navodeći da vrednost tog projekta iznosi 385 miliona dinara. Uz to, Ljajić očekuje da će se do kraja ove letnje sezone završiti i dodatni sadržaji - veštačka stena za planinare i da će biti izgrađena teretana na otvorenom, te da će do početka zimske sezone biti osvetljena još jedna skijaška staza na Grebenu.

Avantura park se prostire na površini od oko 2.000 m2 i sastoji se od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, kao što su pešački most, poligon za najmlađe, figure za provlačenje, mini zip lajn, veliki šah, krugovi za sinhrono hodanje, penjalice, brdo za provlačenje i spuštanje, kućica za igru, penjanje, mini trampolina, stazice, mesto za odmor za roditelje... Ovaj sadržaj namenjen je za decu i za odrasle, a može se koristiti tokom cele godine. 

Kopaonički avantura park sadrži tri celine:

Prva celina predviđena je za odrasle i decu i sadrži 14 prepreka/staza na visini od 4m i više. Prepreke su takve konstrukcije da će moći da ih koristi velika većina korisnika. Park jei slobodno-stojeći, bez oslanjanja na postojeće drveće, a radi što boljeg uklapanja u sredinu, konstruktivni delovi će se graditi od crnog bora.

U okviru prve celine parka (za decu i odrasle) postoje sledeći sadržaji: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl.

Druga celina je projektovana za decu, početnike i obuku i sadrži 10-ak prepreka/staza na visini nešto iznad zemlje. U okviru ovog dela parka oprema je maksimalne bezbednosti. Kompozicija je atraktivnih boja i oblika sa mnoštvom zanimljivih detalja što će igru učiniti interesantnom.

Treća celina je "agiliti poligon“ za najmlađe korisnike od 4 do 10 godina. Ovaj deo parka koristiće se bez osiguranja uz nadzor roditelja i radnika parka. Sadrži 6 staza/prepreka tipa: mreže, penjalice, valjci/panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl. Zona je vizuelno oivičena kanapima, vertikalnim subićima i kamenjem. Na slobodnoj površini su: penjalice u kombinaciji kocke i kvadra, uzvišenja pokrivena prirodnom ili veštačkom travom sa ugrađenim cevima za provlačenje, penjalicama i toboganom za spuštanje, kulu sa pratećim mobilijarom (zid za penjanje, tobogan, viseća mreža, penjalica, mostić i sl.). Kula je uklopljena u postojeće drveće da bi izgleda kao kućica na drvetu, atraktivnih boja, zanimljivih oblika, prozora, ograde, krovića i sl.

Postavljeno je i par različitih figura u obliku životinja od drveta tipa bube, bik, ovčica i sl. na koje će se deca penjati ili se ispod njih provlačiti.

Pored svega napravljena je i instalacija mini Zip lajna dužine oko 20m za najmlađe korisnike, pri čemu će korisnici držati šipku sa diskom/tanjirom na donjem kraju. Šahovsko polje sa drvenim figurama je takođe izgrađeno.

Na ulazu u park izgrađen je drveni mostić kojim se preskače instalacija boba na šinama.

Izgradnju „Avantura parka“, koji posetiocima nudi dodatne zabavne sadržaje, finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u cilju unapređenja turističke ponude na Kopaoniku.

Izvor: InfoKOP

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...