Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu

14. Mart 2024
Image by Stevan Aksentijevic from Pixabay
Image by Stevan Aksentijevic from Pixabay

Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno putničko pristanište Luka Beograd  16. marta zvanično će početi nautička sezona 2024. u Beogradu.

Turistička organizacija Beograda u saradnji sa Prvim parobrodskim društvom i ove godine priređuje svečani doček prvih putnika na tradicionalan srpski način, koji će nakon jutarnjeg razgledanja Beograda imati prilike da uživaju u folkloru u uzvođenju Kulturnog centra „Talija“, uz domaću rakiju, pogaču, so, i poklone iznenađenja.

Program se održava na Platou Savskog pristaništa, vreme dolaska gostiju je 12 časova, a dostupni za izjave biće:

Oko 180 putnika i 47 članova posade su na sedmodnevnom programu krstarenja pod nazivom „Prolaz ka istočnoj Evropi“, i od Budimpešte gde su se ukrcali plove do luke ”Djurdju” u Rumuniji, odakle nastavljaju autobusom za Bukurešt. U Srbiji, na ovom programu, pristaju u Beogradu, Golupcu i Donjem Milanovcu, dok na drugom programu krstarenja pristaju i u Novom Sadu.

Kompanija “Viking River Cruise“ sa najvećom flotom od 98 brodova, ove godine je uvrstila Beograd i Srbiju kao destinaciju u programe za kinesko tržište, zbog čega će krajem godine prvi put u Beogradu uploviti kruzeri sa kompletno kineskim gostima i većinski kineskom posadom.

U nautičkoj sezoni 2024. godine najavljeno je 610 pristajanja, što je za 10% više u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. godini zabeleženo je 568 pristajanja sa 74.978 putnika. U 2022. godini bilo je 548 pristajanja i 54.914 putnika. Najviše gostiju koji na ovaj način posećuju Beograd dolazi iz Nemačke, SAD, Velike Britanije, Kanade. Novina u prethodnoj godini bili su božićni i novogodišnji kruzeri koji su u Savsko pristanište uplovili 21, 29. i 31. decembra, produživši nautičku sezonu u našoj zemlji koja inače traje okvirno do oktobra meseca.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...