Otkrijte Orijent sa "Ninom od Arabije"

17. Januar 2020
Otkrijte Orijent sa 'Ninom od Arabije'

Ljubitelji putovanja sa ovih prostora najčešće nemaju priliku da posete Saudijsku Arabiju budući da se turističke vize vrlo teško dobijaju. Ali, čitaoci u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ipak mogu to da učine čitajući knjigu "Nina od Arabije" autora Marine Bulatović, i tako da “šetaju” po nepreglednoj pustinji i da upoznaju tu mističnu zemlju o kojoj je u prošlom veku pisao i Lorens od Arabije.

Marina Bulatović skida veo misterije sa te nama dovoljno nepoznate zemlje i otkriva sve njene lepote, vrline i mane. Knjiga je i svojevrsni turistički bedeker, koji svakome ko se tamo nađe prvi put, daje zanimljive i nadasve korisne savete kako da se ponaša u svakodnevnom životu, jer recimo, navike koje su nama u Evropi uobičajene, u Saudijskoj Arabiji kao jednoj tradicionalnoj i konzervativnoj zemlji i kulturi, mogu da budu čudne, pa čak i uvredljive.

Prvi put posle Lorensa, jedan stranac - Marina Bulatović, iz prve ruke opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina. Ovo je knjiga koja ruši predrasude i otkriva nam Arabiju u svetlu drugačijem nego što ga poznajemo. 

Čitajući ovo delo, saznajemo da su im hoteli fantastični i luksuzni, a da u njima kao i u restoranima postoje "femili "i "singl" sekcije, što znači da bračni parovi idu u porodični deo, a muškarci kada izađu sami sede u "singl" delu. Ovo je zemlja koja izuzetno poštuje privatnost, pa tako Saudijci čim sednu za sto i dobiju jelovnik, traže da im konobar donese paravan koji ih potpuno zakloni od (radoznalih) pogleda drugih gostiju. I samo konobar tu ima pristup.

Ako se u restoranu zateknete za vreme molitve uzalud će te čekati konobara kako biste naručili jelo, jer tada sve staje. Dok traje molitva - niti primaju porudžbine, niti naplaćuju račune.

U knjizi ćete naći mnoštvo "scena" poput ovih, ali saznati i jedan zanimljiv "detalj", koji će se sigurno dopasti muškarcima sa ovih prostora, a to je da Saudijci mogu da imaju više žena, ali samo pod uslovom, ako su u mogućnosti da ih sve izdržavaju.

U Saudijskoj Arabiji je najrazvijeniji verski turizam. Nadaleko čuveno je hodočašće u Meku kada se u tu zemlju sjate milioni ljudi, uglavnom iz arapskog sveta.

Svaka stranica ove knjige prosto vas mami da čitate dalje i "putujete" Saudijskom Arabijom. Mada, kako se prilike u ovom delu sveta sve više menjaju i društvo modernizuje, ovaj roman postaje svojevrsno svedočenje kako se početkom 21. veka tamo živelo.

Na You Tube kanalu Marine Bulatović postoji osam odlomaka iz ovog romana koje čitaju popularni umetnici – Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović. U želji da literarna scena Srbije dobije novu dinamiku Marina je osmislila da svoj roman predstavi viralno, u video formi kreiranoj isključivo za potrebe društvenih mreža i interneta. Na ovaj način "Nina od Arabije" je postao prvi roman na Balkanu  koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz "oživljene" i svima dostupne odlomke koje čitaju poznati glumci.

Piše: Ljubomir Ljuba Đorđević 

Foto: Privatna arhiva

 

 

Poslednji komentari

Vnb8
Petak , 17.01.2020. 15:20h
Preporuka:
2
+
0
-
Sjajno. Pozelecu tamo da putujem cim se steknu uslovi

Povezane vesti

Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....
Turizam
Turističkoj organizaciji Srbije pripala Diplomacy&Commerce nagrada za najbolje odnose sa medijima
10. April 2024
U elegantnoj atmosferi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, održana je svečanost povodom osmog...