Otkrijte omiljene ulice svih turista

22. Jun 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za neke ulice se kaže da su srce i duša u samom gradu, a za neke da su jedinstvene same po sebi. Tokom čitave godine, ove ulice prepune su turista, i zasigurno su najpoznatije u svetu. 

Kada se govori o Parizu i njegovim znamenitostima i atrakcijama, Jelisejska polja (Champs Elysees) svakako treba pomenuti. Ova svetski poznata avenija privlači turiste iz celog sveta, upravo zbog same istorije koja je prisutna. Podeljena je na dva dela duž kojih se prostire bezbroj prodavnica, kafića, hotela, pozorišta i bioskopa. Njen zapadni deo vodi sve do Trijumfalne kapije, koja važi za jedan od najpopularnijih spomenika u gradu. Trg Konkord proteže se duž donjeg dela avenije i krasi ga mnoštvo muzeja, prodavnica i restorana. Nije ni čudo zbog čega je ovaj drvoredima ukrašen bulevar jedan od najpoznatijih na svetu.

Ulica Lombard je jedna od najpopularnijih znamenitosti San Franciska. U ovoj krivudavoj ulici, nalazi se čak osam oštrih krivina, kojima se na stotine hiljada posetilaca spušta svake godine. Dizajn je prvobitno trebalo da omogući bezbednu vožnju prilikom spuštanja niz ovako strmu ulicu, a danas, sa vilama i savršeno uređenim cvećem koje se tu nalazi, predstavlja pravu atrakciju.

Za sve ljubitelje mode, Peta avenija (Fifth Avenue) na Menhetnu pravi je raj. Važi za jednu od najskupljih šoping ulica na svetu, upravo zbog toga što se u njoj nalaze prodavnice najpoznatijih brendova: "Gucci", "Louis Vuitton", "Chanel", "Armani", "Versace", i mnogih drugih. 

Nakon niza bombaških napada u Japanu tokom Drugog svetskog rata, iz samog pepela izgrađen je tokijski okrug Ginza u kom se nalazi mnoštvo prodavnica velikih modnih i elektronskih brendova, restorana, umetničkih galerija. Skoro sve prodavnice u Ginza okrugu su otvorene svakog dana u nedelji, ali je ipak najprijatniji obilazak vikendom, kada je centralna ulica zatvorena za saobraćaj i kada ovaj deo postaje jedna velika pešačka zona.

Milano je jedna od glavnih modnih prestonica na svetu. U ulici Monte Napoleone smešteno je mnoštvo popularnih butika, prodavnica poznatih svetskih kompanija kao što su "Bulgari" i "Dior", i ekskluzivnih lokalnih italijanskih dizajnera. Zbog svojih uzanih ulica, u kojima se mogu naći imena poznatih modnih kreatora i zlatara, ona važi za jednu od najelegantnijih ulica u Milanu, kao i za jednu od najsofisticiranijih ulica u celoj Evropi.

Duž čitave Holivudske staze slavnih u Los Anđelesu nalazi se više od 2.500 roze obojenih zvezda, koje krase trotoar ovog čuvenog bulevara. Oko 10 miliona posetilaca svake godine ima priliku da se slika pored zvezde svoje omiljene poznate ličnosti, koja je ostavila veliki trag u jednoj od najvećih industrija zabave.

Španski pesnik Frederiko Garsija Lorka (Federico Garcia Lorca) navodno je za ulicu La Rambla u Barseloni rekao da je to „jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraj“. Danas je to popularno turističko „živo šetalište“, koje je prepuno barova, kafića, trgovaca i uličnih izvođača. U ovoj ulici, može se videti i mozaik španskog slikara Đoana Miroa (Joan Miró).

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...