Osnovan Balkan spa institut

23. Februar 2015
Osnovan Balkan spa institut
Osnovan Balkan spa institut

Predstavnici udruženja banja Srbije, Turske, Slovenije i Hrvatske potpisali su u petak (20. februara 2015. godine) u Beogradu na Sajmu turizma, Sporazum o osnivanju Balkan spa instituta.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u petak, cilj osnivanja tog instituta je da se uvedu jedinstveni standardi u zdravstvenom turizmu.

Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković istakao je da je cilj osnivanja instituta formiranje "Balkanskog spa brenda" odnosno, razvoj novog turističkog proizvoda – banje Balkana.

On je dodao da će to omogućiti i olakšati zemljama Balkana zajednički nastup na međunarodnom tržištu.

- Misija BalkanSpa instituta je multidisciplinarna, i obuhvata aktivnosti u medicini i zdravstvenom turizmu, i to: unapređenje metoda prevencije, relaksacije i medicinske rehablitacije u banjama Balkana, kroz klinička i eksperimantalna istraživanja, i unapređenje korišćenja prirodnog lekovitog faktora u ovim procesima, kao i sakupljanje svih zajedničkih etno komponenti zemalja Balkana (tradicije, kulture, gastronomije, muzike, običaja i svedočanstava burne istorije). Naš zadatak je da sve te komponente profilišemo i stavimo u funkciju definisanja, kreiranja i promocije novog turističkog proizvoda na tlu Evrope – Banja Balkana. Uspećemo u tome ukoliko sve što prati kvalitetne programe rehabilitacije, prevencije i relaksacije u našim banjama, “upakujemo” u jedan autentičan i intrigantan turistički paket, i tako ostatku sveta pokažemo zašto smo jedinstveni. I zašto smo zajedno – istakao je Vešković.

Da bi se ovako složeni zadaci uspešno realizovali, svaka od ove četiri asocijacije preuzela je na sebe vođenje jednog od 4 buduća centra BalkanSpa instituta, i to:

1.       BalkanSpa Treatment & Medical Research Center (tim lider – Turska)

2.       BalkanSpa Education & Training Academy (Hrvatska)

3.       BalkanSpa Health & Wellness Summit (Srbija)

4.       BalkanSpa Quality & Promotion Awards (Slovenija).

Nakon potpisivanja sporazuma, predstavljen je “5. BalkanSpa Health & Wellness Summit”, koji će se ove godine održati od 12. do 15. novembra u Thermani "Laško” u Sloveniji.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...