Osmišljene slušalice koje direktno prevode sa stranih jezika (FOTO)

06. Mart 2017
Osmišljene slušalice koje direktno prevode sa stranih jezika (FOTO)

Koliko ste samo puta prilikom odlaska u inostranstvo, ili tokom bilo kakve komunikacije sa strancima, nailazili na jezičku barijeru? Verovatno vam se dešavalo da ste besomučno pokušavali da nađete hotel u kom ste rezervisali smeštaj, a da niko nije mogao da vam pomogne, jer vas nije razumeo. Ili se vaša komunikacija prilikom upoznavanja novih poslovnih kontakata, zbog nepoznavanja jezika, završavala već nakon rukovanja...

"Phrasebooks" i "Google Translate" mogu da pomognu u prevođenju, ali kako bi bilo kada biste mogli da razumete stranca nekoliko trenutaka nakon što on nešto izgovori? Univerzalni prevodilac iz "Zvezdanih staza" postao je realnost, zahvaljujući pilot projektu - slušalicama za prevod kompanije "Waverly Labs".



Reč je o potpuno bežičnom paru "bubica" za uši - obećavajućem novom proizvodu koji može da pomogne u prevazilaženju jezičke barijere. Možete birati između tri boje slušalica - crvenih, belih i crnih, čiji je vrh moguće prilagoditi veličini vašeg uha. Kada ih ne koristite, možete ih nositi u plastičnoj kutiji koja sadrži integrisanu bateriju za punjenje slušalica. "Bubice" bi, nakon kompletnog punjenja, trebalo da traju 3 do 4 sata.

Kako proces prevođenja funkcioniše?

Srce ovog procesa je Waverly aplikacija, koju biste vi i vaš sagovornik trebalo da instalirate na vaše telefone (besplatna je i za IOS i za Android operativne sisteme). Potom je potrebno da sinhronizujete vašu konverzaciju kroz odgovarajući QR kod na aplikaciji, i onda možete da počnete da razgovarate. Pritisnite dugme na aplikaciji i govorite u mikrofon slušalica, kako bi se zabeležilo ono što ste izgovorili. Vaš glas se onda prosleđuje kroz Waverly softver za prevođenje, koji ga transformiše u tekst na sagovornikovoj telefonskoj aplikaciji. Ukoliko sagovornik takođe nosi slušalice za prevođenje, on će moći i da, nakon nekoliko sekundi, čuje prevedenu verziju onoga što ste izgovorili, ali preko kompjuterskog glasa. 



Da bi komunikacija putem slušalica bila moguća, neophodno je da imate uključenu vezu za prenos podataka, tj. da budete konektovani na internet (mada je kompanija najavila i razvoj "offline" verzije). Iako je to u neku ruku ograničavajuća okolnost, dobra strana je što nije potrebno da vi i vaš sagovornik budete u istoj prostoriji dok komunicirate. Takođe, s obzirom da aplikacija funkcioniše i samostalno, možete je koristiti i uz pomoć zvučnika vašeg telefona. Međutim, ukoliko nemate slušalice za prevođenje – nećete moći besplatno da koristite usluge ove aplikacije; moraćete da plaćate naknadu za prevođenje po jeziku. 

Cena i napomena

Prilikom upotrebe slušalica za prevođenje, važno je imati na umu da se neobične reči, kao što su nazivi kompanija, sleng i lična imena, ne prevode dobro. Međutim, prednost je što ćete razumeti suštinu onoga što je rečeno i što slušalice obavljaju posao u svakodnevnom ćaskanju.



Ove slušalice nedavno su predstavljene na 4YFN startup konferenciji koja je održana u sklopu Svetskog kongresa mobilne telefonije u Barseloni, a očekuje se da će široj javnosti biti dostupne do kraja ove godine.

Slušalice će se prodavati po ceni od 299 američkih dolara, i u početku će moći da prevode engleski, španski, francuski, italijanski i portugalski, a kompanija planira da kasnije doda i turski, hindu, grčki, koreanski i ruski, a potom i ostale jezike.
 

Poslednji komentari

Jasna Sudski prevodilac
Ponedeljak , 05.03.2018. 13:00h
Preporuka:
1
+
0
-
Ovim pronalaskom jezicke barijere su savladane.

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...