Onlajn plaćanje može doneti revolucionarne prednosti u turizmu

24. Februar 2023
Foto: Visit Serbia
Foto: Visit Serbia

Bezgotovinsko i onlajn plaćanje predstavlja još nedovoljno iskorišćenu mogućnost koja će doneti revolucionarne prednosti u turizmu i doprineti razvoju turističke delatnosti, rečeno je u četvrtak na panelu “Online plaćanja u turizmu – trendovi i izazovi” u okviru ovogodišnjeg sajma turizma.

Učesnici panela ukazali su da ljudi u principu teško menjaju navike, ali da da se prihvatanjem novih tehnologija, digitalnog poslovanja, bezgotovinskog i onlajn plaćanja brzo uviđaju prednosti i koristi.

Turistima i gostima je to, između ostalog, ušteda vremena i novca, lakše organizovanje putovanja, rezervacije ili kupovine ulaznica, a pružaocima usluga lakša kontrola poslovanja, sigurnije i efikasnije upravljanje turističkim destinacijama I uslugama, povećanje profita.

Jedan od ilustracija o potencijalima onlajn plaćanja u turizmu je podatak iz bankarskog sektora da u Srbiji trenutno ima oko 10,5 miliona izdatih kartica, a da je samo oko 3,5 miliona korisnika mobilnog ili elektronskog bankarstva koji praktikuju bezgotovinsko i onlajn plaćanje.

S druge strane, podaci Ministarstva turizma su da u Srbiji postoji 13.700 potencijalnih korisnika bezgotovinskog i onlajna plaćanja – bilo da je reč o ugostiteljima ili ljudima koji se privatno bave iznajmnljivanjem smeštaja ili drugih uslugama u turizmu.

U okviru jučerašnjeg panela na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu kompanija Visit Online predstavila je svoj projekat VisitSerbia – prvu domaću turističku platformu na kojoj će posetioci digitalno, s mobilnim telefonom na dlanu, moći da kupuju ulaznice za turističke, kulturne i zabavne atrakcije širom Srbije.

Platforma VisitSerbia osmišljena je u skladu sa svetskim trendovima bezgotovinskog i online plaćanja koji će osavremeniti domaći turizam i promeniti poglede, navike i dosadašnje standarde u izboru i dostupnosti najatraktivnijih turističkih destinacija.

Savremena tehnološka rešenja podstiču digitalizaciju upravljanja menadžmentom u turizmu i prilagođavanju potrebama modernih turista.

Jedno od njih je i prezentacija kroz interaktivne info-tačke, zatim kroz, uz VR (VR- virtual reality) video produkciju koja potencijalne goste upoznaje sa najatraktivnijom turističkom ponudom ili izabranim destinacijama u Srbiji.

Već prve informacije o platformi VisitSerbia podstakle su mnoge turističke organizacije, agencije, turoperatere, hotele, vodiče i medije da se zainteresuju za ideju kako muzeje, prirodne atrakcije, arheološka nalazišta, zabavne parkove, spomenike kulture, koncertne dvorane, panoramske tornjeve ili privatne smeštaje u Srbiji učiniti lako dostupnim domaćim i stranim gostima.

Platformi VisitSerbia već su se pridružili Turistčka organizacija Zlatibora, Gold Gondola Zlatibor, turističke organizacije Beograda i Sremske Mitrovice, Specijalni rezervat prirode Zasavica, beogradski Muzej iluzija, Carska palata u Sremskoj Mitrovici I drugi.

Ocenjeno je da će umrežavanje novih partnera učiniti turističku ponudu Srbije još bogatijom, savremenijom i dostupnijom domaćim gostima i turistima iz celog sveta, posebno u vreme kad se prestankom pandemije covid 19 očekuje veliko povećanje broja putovanja i turista.

Na panelu su učestvovali Dunja Đenić iz Ministarstva turizma, predstavnik NBS Aleksandar Stanojević, Miloš Lazarević iz Banca Intesa, direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović, predstavnik kompanije WSPAY, Emir Dizadarević, Franko Radoš iz hrvatske hotelske korporacije Valamaar Rivijera i Milan Gambrioža iz kompanije LedPay. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...