Omiljena mesta stranih turista u Srbiji

18. Decembar 2015
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kalemegdan u Beogradu, Kineska četvrt u Novom Sadu, Drvengrad na Mećavniku i manastir Studenica - ovo su omiljena mesta stranih turista koji dolaze u sopstvenom aranžmanu.

Od svih srpskih uzrečica strancima se najviše dopada "to je to", a primetili su da ih izgovaraju svi na svakom koraku: konobari u restoranima, prodavačice u radnjama, recepcioneri u hotelima, obični građani. Posmatrajući blogove (na sajtovima poput "Trip advajzora" ili "Lonli planeta"), komentare i preporuke stranaca koji su boravili u Srbiji, Beograd i Novi Sad su gradovi koje najradije posećuju.

U Beogradu se svi oduševe Kalemegdanom, i to je najčešći savet koji se nudi putnicima koji bi rado došli u Srbiju. Crkva Ružica važi za skriveni dragulj, a kao mesto odakle se pruža najlepši pogled spominje se - Gardoš. Većina ovu preporuku komentariše "da Dunav možda nije plav, ali je svakako velik". Toplo se preporučuje i poseta Hramu Svetog Save, Konaku kneginje Ljubice, šetnja Knez Mihajlovom...

Zanimljivo je da i mladi gosti obavezno preporučuju odlazak u Kuću cveća i smatraju da ovaj muzej apsolutno treba videti. Takođe, preporučuje se vožnja trolom za koju misle da je "egzotično prevozno sredstvo". Još je zanimljivije da je mnogima derbi između Zvezde i Partizana bilo "ludo iskustvo" koje ne treba propustiti.

Kineska četvrt, Niš i Drvengrad

U Novom Sadu, pored Petrovaradina, mladim turistima je veoma zanimljiva Kineska četvrt, koja nema nikakve veze sa Kinezima. Naime, turisti ovaj deo grada prepoznaju kao kreativni kvart, u kojem može da se kupi sve i svašta, posete kafane, svrati u alternativni klub i slično. Preporučuje se, čak, i kako se stiže iz centra - autobusom broj 4 do Limanskog parka, pešice preko parka do skejt rampe.

Rado posećuju i Niš, gde su najveće atrakcije Tvrđava i Ćele-kula. Takođe, preporučuju posetu manastiru Studenica i Đavoljoj varoši, a od planina najzanimljiviji im je Mećavnik na Tari. "Drvengrad je izgradio enigmatični reditelj Emir Kusturica", piše na jednom sajtu, a izuzetno im se dopadaju nazivi ulica i trgova po glumcima i režiserima.

"Korčagin" i "Štab"

Mladi strani gosti Beograda vole mesta gde se okuplja lokalno stanovništvo, pa niko ne preporučuje kafu u kafićima na Trgu Republike i Skadarliju, već kafanu "Korčagin", izlazak u galeriju "Štab" i večeru u "Institut za burger, prase i gulaš", gde se služi "dekadentno ukusna hrana".

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....