Odlikovanje za profesora dr Slobodana Unkovića

18. Februar 2019
Odlikovanje za profesora dr Slobodana Unkovića

Povodom Dana državnosti Republike Srbije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Za izuzetne zasluge u javnim delatnostima i postignute rezultate u ekonomskim naukama, zlatnom medaljom odlikovan je profesor dr Slobodan Unković, emeritus Univerziteta Singidunum.

Prof. dr Slobodan Unković je, inače, osnovnu i srednju školu završio u Dubrovniku. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1961. godine, magistrirao na istom fakultetu 1964. godine i doktorirao 1966. godine. Usavršavao se na Stenford Univerzitetu u SAD, kao i na univerzitetima u Velikoj Britaniji, Italiji i u drugim zemljama.          

Za asistenta na Ekonomskom fakultetu u Beogradu izabran je 1961. godine, za docenta 1969. godine, za vanrednog profesora 1974. godine, a za redovnog profesor 1980. godine. Obavljao je niz značajnih funkcija na svom matičnom fakultetu (prodekan u dva mandata, dekan, predsednik Saveta Fakulteta), kao i na Univerzitetu (predsednik Predsedništva Skupštine Univerziteta, prorektor od 1979. godine do 1983. godine i rektor od 1987. godine do 1991. godine).

Na naučnom i stručnom planu bio je angažovan na nizu značajnih funkcija. Bio je predsednik Stručnog saveta Saveznog komiteta za turizam, ekspert Svetske turističke organizacije, član Svetske organizacije turističkih eksperata, izvršnih organa specijalizovanih svetskih stručnih udruženja, kao i član Izvršnog komiteta Međunarodne asocijacije univerziteta, Predsedništva Evropske rektorske konferencije i predstavnik Jugoslavije u Asocijaciji univerziteta koja deluje u sastavu Saveta Evrope.

Biografija prof. Unkovića se nalazi u svetski poznatim publikacijama „Ko je ko u svetu“. Nosilac je više domaćih i inostranih priznanja: počasni je profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi, Ženmin univerziteta u Pekingu, kao i počasni doktor Linkoln Univerziteta iz Sad i Mediteran Univerziteta u Podgorici. Dobitnik je Plakete grada Beograda, Velike plakete Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu.

Prof.dr Slobodan Unković objavio je veliki broj knjiga i drugih publikacija iz oblasti ekonomskih nauka, posebno iz oblasti ekonomike i organizacije turizma. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih skupova, u organizaciji poznatih naučnih institucija i organizacija (60). Obavljao je i značajne državne funkcije. Bio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije 1991. godine kao i potpredsednik Vlade Republike Srbije i Ministar za nauku i tehnologiju. Bio je i ambasador SR Jugoslavije u Pekingu.

Sada je profesor emeritus Univerziteta Singidunum i zamenik predsednika Nacionalnog saveta za turizam  Vlade Republike Srbije.

Dobitnik je najvišeg priznanja Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za doprinos razvoja turizma u svetu, njegov održivi razvoj i obrazovanje kadrova u turizmu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...