Od sledeće godine - putovanje po Balkanu samo sa ličnom kartom

17. Februar 2021
Izvor: Pixabay/Lorri Lang
Izvor: Pixabay/Lorri Lang
Stanovnici Zapadnog Balkana od 1. januara 2022. godine moći će da putuju samo uz ličnu kartu i borave do tri meseca u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.
 
To je predviđeno regionalnim Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, kojem je prethodilo niz sastanaka i inicijativa na temu regionalne integracije. Ovu ideju je do sada najviše zagovarala Srbija kroz “Mini Šengen”, a koju su podržale i ostale zemlje.
 
U sporazumu se navodi kako će zemlje potpisnice pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, prelazak i kratak boravak građana sa ličnom kartom.
 
Sve što će onome ko želi da putuje u ove zemlje biti potrebno je važeća lična karta sa rokom važenja od najmanje tri meseca, pod uslovom da nema zabranu ulaska i boravka te da ne predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje.
 
Države će razmeniti primerke biometrijskih lični karti najkasnije mesec dana pre stupanja na snagu ovog sporazuma.
 
“Prilikom ulaska i prelaska preko teritorije jedne od strana, vršiće se obavezno elektronsko očitavanje važećeg biometrijskog ličnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o obavljenoj graničnoj kontroli za sve građane drugih strana”, navodi se u dokumentu.
 
U slučaju izmene, ukidanja ili uvođenja novih vrsta biometrijskih ličnih karti zemlje će o tome jedna drugu obaveštavati, a elektronskim putem će razmenjivati podatke o biometrijskim ličnim dokumentima koji su proglašeni nevažećim.
 
U Sporazumu je predviđeno i uspostavljanje komisije koja će imati zadatak da organizuje, koordinira i prati aktivnosti vezane za njegovu primenu. Sastajaće se najmanje jednom godišnje i svakih šest meseci podnositi izvještaj o primeni Sporazuma.
 
“Strane su saglasne da svaki spor koji proističe iz primene ovog sporazuma razmatraju na nivou Komisije”, stoji u Sporazumu.
 
D. T.
Izvor: capital.ba

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...