Od početka godine izdato 27.500 vaučera

29. Jun 2016
Od početka godine izdato 27.500 vaučera

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je od početka godine do danas izdato preko 27.500 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara za odmor na turističkim destinacijama u Srbiji.

Ljajić je u izjavi agenciji Tanjug rekao da će, ako ovaj trend potraje, biti podeljeno svih 46.000 vaučera, predviđenih za ovu godinu.

Ove godine ćemo samo na osnovu onih koji će koristiti vaučere imati preko 300.000 noćenja. To je impozantan rezultat, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, u prva četiri meseca ove godine,registrovano je povećanje broja domaćih turista od 14 odsto, rast broja stranih turista od 15 odsto, kao i rast ukupnog broja noćenja od 18 odsto, dok je devizni priliv od turizma za 16 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Penzioneri su, istakao je on, i ove godine najviše zainteresovani za vaučere, pa je tako njihov udeo među svim korisnicima vaučera oko 60 odsto, a slede zaposlena lica (31 odsto) i svi ostali (9,0 odsto), kao što su nezaposlena lica, ratni vojni invalidi i poljoprivrednici sa registrovanim domaćinstvima.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je naglasio da su sedam banja i tri planinska centra među prvih deset najposećenijih destinacija za koje mogu da se koriste vaučeri, a i ove godine su najposećenije Prolom Banja, Lukovska Banja, Banja Koviljača i Soko Banja.

Ljajić je najavio da će u budućnosti sigurno biti nekih promena, ali da se za ovu godinu ne planira nikakvo povećanje novčanog iznosa vaučera.

Videćemo kakvi će biti efekti u ovoj godini, koliko ukupno će se vaučera iskoristiti i prema tome ćemo ovu akciju nastaviti i naredne godine, kako bismo izašli u susret domaćim turistima, poručio je Ljajić.

Napominjući da je ostao još manji deo vaučera, on je apelovao na sve zainteresovane da se što pre prijave, podsetivši na to da je krajnji rok za prijavu 15. oktobar ove godine.

On je povodom prošlogodišnjih efekata kampanje podele vaučera, rekao da su rezultati bili odlični, jer je za tri i po meseca izdato preko 14.000 vaučera i ostvareno 118.000 noćenja.

To je u velikoj meri uticalo na ukupan turistički promet, koji je u 2015. godini bio značajno veći nego prethodne godine, zahvaljujući čemu je prvi put od 2007. godine registrovan rast broja domaćih turista, precizirao je Ljajić.

Ljajić je dodao da, kada je reč o ugostiteljskim objektima koji se prijavljuju za vaučere, njih na današnji dan ima 582, što je više nego duplo u odnosu na prošlodišnji period, a predstavlja signal rasta poverenja u ovu akciju.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uvodi dodatne letove za Madrid i Barselonu
18. Jun 2019
Nove linije koje je Air Serbia uvela početkom juna beleže značajan uspeh. Mimo svih...
Turizam
Program “Kids solo” za decu koja sama putuju avionom
17. Jun 2019
 Avio-kompanija Air France svake godine preveze 1.400.000 mališana, od čega čak...
Turizam
EU razmatra uvođenje eko taksi - Moguće poskupljenje avionskih karata
17. Jun 2019
 Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih taksi u avio-sabraćaju zbog zagađenja koje...
Turizam
14. Jun 2019
Opština Čajetina dobila je i petu, poslednju građevnisku dozvolu od Ministarstva...