Objavljena trasa gondole iz Brzeća

31. Decembar 2019
Objavljena trasa gondole iz Brzeća

Skupština Srbije je na predlog Vlade usvojila Zakon o budžetu Srbije za 2020. godinu, u okviru koga se predviđa finansiranje izgradnje gondole Brzeće - Mali karaman. Republika Srbija će u 2020. godini odobriti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona evra za ovu dugo čekanu investiciju. JP "Skijališta Srbije" su u međuvremenu počela sa pribavljanjem svih potrebnih dozvola za početak gradnje, koja je planirana na proleće 2020. godine. 

Trasa buduće gondole će biti identična sadašnjoj trasi žičara Bela Reka 1 i 2, osim što je izlazna stanica na vrhu Mali karaman. Na ovoj trasi biće i dve međustanice. Prva će se nalaziti na mestu Kamarište (spoj Bele reke 1 i 2 i Struge), a druga na sadašnjoj izlaznoj stanici Bela reke 2 (FIS poligon). Kabine nove gondole će moći da prime do deset skijaša. Ukupna dužina trase je 3.078 metara. 

Radovi na izgradnji najverovatnije kreću na proleće 2020. godine i ako ne bude birokratskih problema završetak je moguć i iste godine. Ipak, realno je očekivati da se prvi skijaši voze ovom kabinskom žičarom u sezoni 2021/2022. Trenutno se vrši izrada urbanističkog projekta i projekta preparcelizacije za potrebe pribavljanja dozvole za izgradnju. Takođe, plan je da se uporedo sa izgradnjom nove gondole proseče još jedna staza dužine 950 metara. Ova staza će biti trasirana paralelno sa postojećom stazom Bela reka 2 ali sa druge strane gondole.  

Izvor: infokop.net

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...