Objavljen prvi turistički vodič o Beogradu na finskom jeziku

31. Oktobar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Finci će od sada moći bolje da upoznaju srpsku prestonicu i njene turističke atrakcije u prvom vodiču o Beogradu napisanom na finskom jeziku koji je jedna od njegovih autorki u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, predstavila u "Parobrodu".

Dve Finkinje koje su studirale srpski jezik u Srbiji, Heini Purunes i Katja Jokiniemi, napisale su prvi turistički vodič o Beogradu koji nosi naziv „Sankarimatkailijan Belgrad“,odnosno, "Beograd za avanturiste".

Kako je rekla Jokiniemi, Beograd ju je zainteresovao kada je u Švedskoj počela da proučava balkansku kulturu. Ono što bi prenela u Helsinki da može, rekla je ona, jeste živost grada. U vodiču je to, istakla je, i napisano.

- U Helsinkiju je čisto, lepo i sigurno, ali beskrajno dosadno - istakla je ona i dodala kako ono što preporučuje u svom vodiču jesu splavovi, raznolika naselja koja treba videti, kultura kafana i srpska hrana.

Finci su u vodiču upozoreni, objasnila je, da je Beograd grad koji se brzo menja, i da se ne iznenade ako kada dođu ne nađu ništa od onoga što su pročitali, ali da budu sigurni da će onda videti deset novih stvari.

Predstavnica Turističke organizacije Beograda Jelena Stanković, prisustvovala je promociji i tom prilikom rekla kako je bila iznenađena kada je Jokiniemi došla u njenu kancelariju sa idejom da se štampa jedan ovakav vodič, jer kako kaže, u Srbiji je veoma malo finskih turista.

Otuda i veliki značaj tog vodiča, rekla je Stanković, jer ovako će doći prvenstveno mladi avanturisti, nakon njih dolaze i njihovi prijatelji a posle, kada se glas o Beogradu pročuje u Finskoj, dolaziće i poslovni ljudi koji će ovde videti svoje prilike.

U vodiču se nalazi i turistička mapa Beograda, važne informacije, kao i preporuke za ture obilaska grada, šoping, i noćni život.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...