Objavljen javni poziv za rekonstrukciju "Sava centra"

03. Mart 2016
Objavljen javni poziv za rekonstrukciju 'Sava centra'

Grad Beograd objavio je neobavezujući javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za rekonstrukciju i unapređenje poslovanja "Sava centra".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će rekonstrukcijom i profesionalizacijom menadžmenta „"Sava centra"”, Grad Beograd postati centar kongresnog turizma u ovom delu Evrope.

Mali je naveo da je "Beograd nedavno proglašen za treći grad u Jugoistočnoj Evropi po značaju u kongresnoj industriji, a cilj nam je da se profilišemo kao lideri u toj oblasti".

- Okvirne procene su da bi ulaganje do 25 miliona evra u rekonstrukciju 'Sava centra', kao i potpuno korišćenje svih njegovih potencijala u periodu od 10 godina, omogućilo prihod za kongresnu i građevinsku industriju od preko 300 miliona evra i direktno uticalo na otvaranje 5.000 novih radnih mesta u ovim granama privrede - rekao je Mali.

Gradonačelnik je, saopštila je Gradska uprava, naveo da je poziv otvoren do 1. aprila i da se od zainteresovanih očekuje da dostave okvirni biznis-plan i investicioni program, kao i predlog modela partnerstva sa Gradom Beogradom, jer nije planirano da Grad vrši ulaganja.

Pristigla pisma o zainteresovanosti će analizirati radna grupa u kojoj se nalaze predstavnici Grada Beograda, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, turističkih organizacija i kongresnih biroa Srbije i Beograda, "Er Srbije" i Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES, kaže se u saopštenju.

- Na ovaj način celokupna kongresna industrija će po prvi put biti uključena u odlučivanje o sudbini 'Sava centra', čije bi efikasnije poslovanje imalo značajne pozitivne eksterne efekte u vidu popunjenosti hotelskih kapaciteta i avionskih letova, kao i većeg prihoda čitavog niza subjekata - istakao je Mali.

On je naglasio da će, po analizi pristiglih pisama, Grad Beograd doneti odluku o pravnom modelu partnerstva i inicirati drugu fazu postupka.

Očekuje se da će usvajanjem Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Plana generalne regulacije (PGR), potencijalnim partnerima biti omogućeno korišćenje okolnih parcela za izgradnju dodatnih sadržaja.

- Na taj način će se u potpunosti iskoristiti svi potencijali "Sava centra", i on učiniti privlačnijim za investitore. Zajedno sa planovima za izmeštanje autobuske stanice u Blok 42, centralni deo Novog Beograda će na taj način dobiti potpuno novo lice, i postati jedna od atraktivnijih investicionih lokacija u Beogradu - naglasio je gradonačelnik.

Mali ističe da će Grad Beograd i u narednom periodu raditi na realizaciji svojih investicionih potencijala, imajući u vidu mogućnosti koje mu pruža novi zakon o ulaganjima, kao i da je revitalizacija "Sava centra" samo početak novog investicionog ciklusa u Beogradu, čiji je investicioni portfolio najveći u regionu, sa vrednošću od preko 10 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Srbija u ponudi indijskog turoperatora
16. Oktobar 2017
SOTC Travel Services, veliki indijski organizator putovanja, uvrstio je prvi put Srbiju kao...
Turizam
Najviši spratovi Koloseuma uskoro se otvaraju za javnost
16. Oktobar 2017
Posle 40 godina, turisti u Rimu ponovo će moći da uživaju u pogledu na grad s najviše...
Turizam
Kako da se osećate kao lokalac u stranoj zemlji?
16. Oktobar 2017
Da biste boravak u nekoj stranoj zemlji učinili što interesantnijim, neophodno je da...
Turizam
Kula za pešake sa pogledom koji oduzima dah (FOTO)
16. Oktobar 2017
"Treetop Experience" biće nova jedinstvena destinacija u Danskoj, koja će...