Obiđite Tursku kamperom - Koje su to najpopularnije rute?

11. Avgust 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Odmor kamperom postaje sve popularniji, pružajući jedinstvena iskustva putnicima koji žele da istraže nove rute. Turska nudi brojne mogućnosti i inspirativne destinacije, upečatljive zelene i plave pejzaže, drevne gradove i prelepa sela koja treba obići na točkovima.

Od egejskog do sredozemnog sunca

Vijugavi put kroz srce Severnog Egeja vodi nas od Čanakalea, protežući se do Antalije, omiljenog lučkog grada Turske rivijere. Ovo putovanje savršeno je za ljubitelje istorije i kulture jer obuhvata obilazak Troje, prati poreklo Homerovih epova Ilijade i Odiseje, pa zato ne propustite Muzej Troje, koji nosi specijalnu nagradu Evropske muzejske akademije. U Čanakaleu postoji ljupki okrug Ajvadžik koji krasi drevni grad Asos. Sada je savršeno vreme da napravite mali predah s obzirom na to da se u podnožju planine Ide nalazi prostor gde možete parkirati svoj kamper.

Svoju rutu nastavite ka Mugli, mestu koje spaja Sredozemno i Egejsko more. Ne propustite fascinantne primorske gradove poput Bodruma, Fethijea i Marmarisa. Bodrum naročito razmotrite kao mesto kome treba posvetiti više pažnje zbog podvodnog muzeja, mauzoleja u Halikarnasu, ali i energije grada koja je neuporediva sa bilo čim što ste do sada videli. Ovo putovanje je takođe interesantno ako vas intrigiraju tragovi drevnih civilizacija. Da biste ih otkrili krenite putem Lagine, Herakleje i Knida.

Grad sa najviše Plavih zastava na svetu

Iako je fokus ovog putovanja kultura, ne oklevajte da se prepustite moru, suncu i mekanom pesku.
Vijugavi put nas dovodi do plavih zastava, dovodi nas do Antalije, srca turske rivijere. Grad sa najviše plaža sa Plavom zastavom, privlači pažnju kako svojom morskom obalom tako i izvanrednom prirodom. Ovi kvaliteti su omogućili da region bude naseljen hiljadama godina. Kaš, istaknuti centar ronilačkog turizma u Turskoj i svetu, takođe je unutar granica pokrajine, a kada stignete do njega, svratite do plaže Kaputaš, jedne od najlepših plaža na svetu.

Veče na moru je savršeno za obilaske, pa se i ovde možete počastiti kulturom i istorijom. Istorijsko bogatstvo Antalije uključuje veličanstvene drevne gradove Ksantos sa svetilištem Leton, Side i Pergu.

Šumski put

Jedan od najpopularnijih kamperskih puteva u Turskoj je regija Crnog mora, gde se sastaju more i šumovite padine. Prva stanica na ovoj putanji biće Bolu, prekriven bujnim šumama, koje nude svež, čist vazduh, ali i zadivljujuću paletu svih nijansi zelene boje. Iz Bolua nastavljate u Safranbolu, gradić sa slikovitim drvenim turskim kućama sa šarmantnim kibicfensterima, a odatle možete lako stići do divnog Kastamonua.

Zvezda ovog putovanja je jedno drevno čudo. Manastir Sumela, ugrađen u strmu stenu tokom ere Istočnog rimskog carstva. Nalazi se na Unesco-ovoj listi svetske baštine i među najvažnijim je kulturnim nasleđima Turske i Trabzona. U Rizeu i Artvinu, naići ćete na doline na obroncima, smaragdno zelene visoravni, žuboreće potoke i istorijske zamkove. Takođe morate probati jedinstven stil sezonske turske kuhinje ovih zelenih gradova, u kojima hiljade vrsta začinskog bilja i ribe, posebno inćuna, nalaze svoje mesto na trpezarijskim stolovima.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
20. Februar 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...
Turizam
Posetite četiri muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU
20. Februar 2024
Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, arhitekturu, ili jednostavno želite da osetite...
Turizam
Usvojena uredba o dodeli bespovratnih sredstva za ruralni turizam
13. Februar 2024
Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja...
Turizam
Beograd: Tri i po miliona noćenja u 2023.
12. Februar 2024
Beograd je u prošloj godini posetilo ukupno 1.384.616 turista koji su na nivou cele...