Obiđi Srbiju - Pirot i Stara planina

08. Jun 2020
Image by Larisa Koshkina from Pixabay
Image by Larisa Koshkina from Pixabay

V.d. direktora TOS-a, Marija Labović, je sa grupom novinara, posetila Pirot i Staru planinu, u okviru letnje promotivne kampanje, pod sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju". 

Pirot je grad meraka i tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine. Lokalna gastronomija Pirota i Stare planine, kao deo turističke ponude, jedan je od posebnih doživljaja kada probate čuveni pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu ili staroplaninsku jagnjetinu.

Prvog dana posete, Labović je posetila etno kompleks „Nišavska dolina“, koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture. Odatle su se uputili ka Specijalnom rezervatu prirode Jerma. Na putu do tamo, posetili smo Sukovski manastir iz 19. veka o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi, pričaju na poseban način. U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, prošetali su stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, a predstavnici „Avanturističke mreže“ su predstavili sportske i avanturističke sadržaje koji su u ponudi – pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali (Outdoor festival, Jerma golden trail). Potom su posetili i manastir Poganovo iz 14. veka, jedan od mnogih manastira u ovom kraju, zbog čega Pirot, zovu i mali Jerusalim. Zalazak sunca, posmatrali su sa srpske srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14.veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji.

Drugog dana posete pirotskom kraju, obišli su park prirode Stara planina, koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa više od 300 km obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje i druge sadržaje. Obišli su jedan od tri ulaza na Staru planinu sa pirotske strame – Pirot - Rsovci – Dojkinci – Slavinja. To je jedan od  najposećenijih pravaca na Staroj planini, koji pruža mogućnosti za boravak na selu i aktivnosti u prirodi. Domaćini iz turističke organizacije Pirot, pokazali su selo Rsovci, gde postoji nekoliko domaćinstava koje nude smeštaj, kao i pećinska crkva svetih Apostola Petra i Pavla. U toj crkvi je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu. Posetili su i lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke, obišli odmaralištu Vrelo, u  čijoj blizini su ribnjak pastrmke, vizitor centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo po kome je odmaralište dobilo naziv. Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci gde se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji – planinarski dom Dojkinci. To je svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice sa decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini.

Gotovo  1/3 svih vodopada u Srbiji nalaze se na Staroj planini, neki od njih otkriveni u relativno skorije vreme. Tu se nalazi i jedan od najdostupnijih i najuslikanijih vodopada - vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci. Dvodnevna avantura završena je, u skladu sa sloganom „Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju“, vožnjom džipovima kroz specijalni rezervat prirode Arbinje do Ponora, mesta koje je dokaz toga koliko je priroda moćna i neazustavljiva.

Izvor: TOS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...