Obeležen Nordijski dan u Beogradu

26. Mart 2018
Obeležen Nordijski dan u Beogradu

Ambasadori nordijskih zemalja u Beogradu – Danske, Finske, Norveške i Švedske, organizovali su prijem u rezidenciji ambasadora Norveške, kako bi obeležili 23. mart, Nordijski dan.

Nordijski dan je manifestacija nordijske međudržavne i međuparlamentarne saradnje, koja je jedna od najstarijih i najsloženijih modela regionalne saradnje u svetu. Nordijski „ustav“ poznat je i kao Helsinški sporazum – dokument kojim se reguliše zvanična saradnja među nordijskim zemljama. Potpisan je 23. marta 1962. godine u Helsinskiju, prestonici Finske, od kada se taj dan naziva  „Nordijski dan“. Zemlje potpisnice su sve nordijske zemlje: Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska. Sporazum sadrži 70 paragrafa, kojima se utvrđuju obaveze potpisnika da održavaju i neguju saradnju u oblasti zakonodavstva, kulture, socijalne politike, očuvanja životne sredine, infrastrukture i privrede. Takođe, sporazum omogućava jednak tretman svih državljana nordijskih zemalja, prilikom donošenja zakona i drugih regulativa.

Premijer Švedske, Stefan Leven, predstavio je prioritete za 2018. godinu, kada Švedska predsedava Savetom nordijskih ministara. Program predsedavajuće zemlje, koji je naslovljen „Inkluzivni, inovativni i bezbedan nordijski region“ podeljen je u tri oblasti.

Prva oblast, „Inkluzivni Nordijski region“, usredsređena je na socijalni nordijski model, čija su obeležja poverenje, jednakost, rodna ravnopravnost i otvorenost. Polazna tačka su brojni izazovi, koji su zajednički za sve nordijske zemlje u ovim oblastima. Druga oblast, „Održiv i inovativan Nordijski region“ fokusira se na nordijske inovacije kao pokretačku snagu za održiv društveni preobražaj. Treća oblast, „Bezbedan i otvoren Nordijski region“, usmeren je na saradnju, kojom se obuhvataju pitanja vezana za širu bezbednost, gde su sigurnost i otvorenost ključne reči.

- Nordijski region se smatra svetskim liderom kada se govori o poverenju prema društvu među stanovništvom i upravo poverenje ostaje vitalan faktor za rast naših društava u ekonomskom i svakom drugom smislu - rekao je Ula Andešon, savetnik ambasade kraljevine Švedske u Beogradu i šef Kancelarije za razvojnu pomoć i saradnju (SIDA).

Nordijski region je dom 27 miliona stanovnika, koji žive duž osam vremenskih zona i imaju snažnu jezičku zajednicu – 80-90% danskih, švedskih i norveških reči su ili identične ili slične. Jednakost, dobrostanje i demokratija su zajedničke nordijske vrednosti, koje omogućavaju blisku međunordijsku saradnju na svim nivoima – od predsednika Vlade do učenika osnovnih škola.

Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...