Novogodišnji koncert - neizostavni deo praznične čarolije u Beču

23. Novembar 2016
© Terry Linke
© Terry Linke

Bečka filharmonija već decenijama održava koncert prvog dana Nove godine i tom prilikom predstavlja publici program iz bogatog repertoara Štraus dinastije i njenih savremenika. Novogodišnji koncerti su stekli popularnost ne samo u Beču, već i daleko van granica Austrije, pa se u međuvremenu prenose u 90 zemalja sveta i imaju 50 miliona gledalaca.

Koncertom 1. januara 2017. godine dirigovaće venecuelanski dirigent Gustavo Dudamel. On je rođen 1981. godine u Barkisimetu, u Venecueli, i biće najmlađi dirigent u 75-ogodišnjoj istoriji novogodišnjih koncerata.

Najavljeni muzički program obuhvatiće dela Johana Štrausa oca i sina, Franca Lehara, Emila Valdtojfela, Franca fon Zupea, Karla Cirera i Oto Nikolaja.

Zbog velike potražnje, karte za narednu godinu se mogu nabaviti isključivo preko internet stranice Bečke filharmonije. U periodu od 2. januara do 28. februara 2017. godine traje prijava za dobijanje karata za koncert 2017/18. Cene karata za novogodišnji koncert se kreću od 35 evra do 1090 evra.

Prvi novogodišnji koncert održan je 31. decembra 1939. godine pod vođstvom dirigenta Klemensa Krausa. Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vreme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživeli kao „pravo bečko slavlje“. Danas je želja filharmonije da ponudi publici pravi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom sveta.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...