Novo poglavlje saradnje Srbije i Irana - Letovi za Teheran od 8. marta

27. Februar 2018

Poslovni susret srpskih i iranskih privrednika počeo je danas u Beogradu, a predsednik Privredne komore Marko Čadež je izjavio na otvaranju da je otvoreno novo poglavlje saradnje Srbije i Irana.

Čadež je pozdravljajući goste iz Irana rekao da učestvuje više od 70 privrednika iz skoro svih oblasti privrede i izrazio očekivanje da će taj skup doneti nova poznanstva i sklopljene poslove.

Biznis forumu u hotelu Metropol prisustvuju ministar inostranih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar energetike Aleksandar Antić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ambasador Islamske Republike Irana u Srbiji Hosein Mola Abdelahi.

Čadež je podsetio da će 8. marta biti uvedena direktna avio linija Beograd - Teheran i istakao da će to dodatno doprineti zbližavanju dve zemlje.

On je rekao da je postojalo veliko interesovanje za poslovni susret privrednika dve zemlje i da se samo u jednom danu prijavilo 40 uspešnih kompanija iz različitih sektora: energetike, poljoprivrede, građevinarstva, saobraćaja, trgovine, IT i drugih.

Potpredsednik iranske komore za trgovinu, industriju, rudarstvo i poljoprivredu Masud Khansari je poručio da je današnjica obeležena odlučnošću dve zemlje koje prolaze kroz period dubokog privrednog preispitivanja koje ima mogućnost da bude osnov za sveobuhvatan razvoj.

"Srbija je uspela da poboljša svoju prisutnost na raznim međunarodnim poljima zahvaljujući značajnim strukturalnim reformama, postavši zemlja uzor kada je reč o smanjenju siromaštva i otvaranju novih radnih mesta", izjavio je Khansari.

Ove reforme, kako dodaje, obuhvataju razvoj turizma, spoljne trgovine i strategija, kao što su promocija stranih ulaganja i ukidanja viznog režima za turiste i poslovne ljude iz zemalja od važnosti.

Dodaje da spremnost Srbije za međunarodnu saradnju ide u prilog širenju ekonomskih perspektiva koje su već obećavajuće.

Prioriteti Srbije u ekonomskim odnosima sa Iranom su povećanje trgovinske razmene kroz plasman srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na iransko tržište, razvijanje naučno-tehničke saradnje poljoprivrednih instituta dve zemlje u cilju osposobljavanja kadrova u poljoprivredi.

Zatim saradnja u oblasti informacionih sistema i izrade softvera, kao i proizvodnje delova za IT industriju, strateško partnerstvo u energetici; saradnja u oblasti turizma i zdravstva, zajednički nastup srpskih i iranskih kompanija u realizaciji investicionih projekata na trećim tržištima i privlačenje iranskih investitora na dugoročnoj osnovi.

Ljajić: Sprečićemo zloupotrebe bezviznog režima sa Iranom

Srbija će sprečiti zloupotrebe bezviznog režima sa Iranom i pooštriće kontrolu, izjavio je danas Rasim Ljajić.

U Srbiji je 485 tražilaca azila iz Irana, od kojih je većina zloupotrebila bezvizni režim, rekao je Ljajić novinarima na skupu srpskih i iranskih privrednika.

Ističe da bi problem trebalo rešiti do 8. marta, pošto će tada biti uvedena direktna avio-linija između Beograda i Teherana.

Napomenuo je da je od ukidanja viza 7.000 Iranaca došlo u našu zemlju, i da su neki od njih pokušavali da odu do zapadnoevropskih zemalja, tražeći azil i boravište.

"Interes Srbije je da zadrži bezvizni režim sa Iranom zbog privlačenja većeg broja iranskih turista i privrednika iz Irana, ali istovremeno da spreči zloupotrebe bezviznog režima", izjavio je Ljajić, te dodao da tražimo način da sprečimo takve slučajeve.

Zaista bi bila šteta da se ponovo vratimo na vizni režim, najpre politički to ne bi bilo korisno, a sa druge strane, ekonomski bi bilo štetno, zbog toga što mi želimo da privučemo sto veći broj iranskih turista, poručio je ministar.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Turizam
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. Septembar 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...